Wpis z mikrobloga

Jak wygląda testowanie oprogramowania na Mac OS X nie posiadając makowca :P? Przydałby się Mac OS X 10.6+.

1. Są jakieś wersje legalne testowe tego systemu? Trial?
2. Po wypożyczeniu z pewnego sklepu można postawić go na Virtualboxie itp.?
3. Da się utworzyć (czy może są?) wersję ala LiveCD z pendrive by uruchomić go natywnie na sprzęcie zamiast przez symulowany hardware?
4. Są jakieś konkretny wymagania sprzętowe bez których nie uruchomie MacOSa?

Pytania trochę nubowskie ale z Macami miałem bardzo mało styczności.
#komputery #informatyka #software #mac #macosx #apple #virtualbox
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bocznica: Tzn? Chciałem zrobić wersję na Mac OSa swojej gry - Prelogate :P I chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość uruchomienia OSX sposobem wymienionym powyżej w celach testu czy wszystko działa.
  • Odpowiedz
@blamedrop: Zgłębiałem kiedyś temat Hackintosha. Trzeba się ostro narobić żeby po ludzku działał na VirtualBox i generalnie nigdy nie przekroczył progu używalności. (Robiłem to dla możliwości poznawczych. Rozważałem i rozważam kupienie Macbooka w bliżej nieokreślonej przyszłości)
Patrzyłem też czy da radę go odpalić na hardware - i tu jest problem dwojaki. Apple ma wyłożone na hardware normalnie nie występujący w ich komputerach. Więc... jeśli masz chociaż inny procesor mimo całej
  • Odpowiedz
@Ilythiiri: Tzn? Jakie łamanie licencji? Nie będę nic przy użyciu tego systemu kompilował czy tworzył. Chcę tylko uruchomić program i sprawdzić czy działa. Równie dobrze mógłby być to nie mój program etc.

Więc co masz na myśli?
  • Odpowiedz
@blamedrop: Cóż :P Najtańszy Macbook, nówka sztuka kosztuje w tej chwili niecałe 4000 złotych. Jak uważasz ,że Ci się opłaci to kup. Jak chcesz pełnowymiarowego (15 cali) który uchodzi za lekkiego potwora to ~8000 złotych. Jak jesteś studentem albo nauczycielem to zniżka kilkaset złotych jest.

Jak masz na tej gierce zarobić dzięki OS X dodatkowe 10 000 czy więcej to ja bym się nie zastanawiał ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Ilythiiri: Chyba póki co pożyczę od kogoś albo nawet przy kimś przetestuję i tyle. Mam nadzieję, że wszystko będzie działać i nie będzie wymagać poprawek, wielokrotnego łażenia i testowania :P
  • Odpowiedz