Wpis z mikrobloga

#elonmusk Mirki możecie wytłumaczyć dlaczego w kosmosie trzeba 2 razy zamieniać energie elektryczną z paneli słonecznych żeby jej użyć a na ziemi raz bo słucham Elona i nie ogarniam
konky - #elonmusk Mirki możecie wytłumaczyć dlaczego w kosmosie trzeba 2 razy zamieni...
  • 10
  • Odpowiedz
@konky: Studiowałem fotowoltaike i szczerze mówiąc jestem w kropce.
Wyszedłem z założenia że przez ostatnie 7 lat ( taki czaso-okres temu ukończyłem #studbaza ) coś się zmieniło, pogrzebałem i ....nope !

Wygląda na to że :
a) gość jest debilem
b) ja jestem debilem i to na
  • Odpowiedz
@konky: @Afropolon: A ja myślę, że chyba nie zrozumieliście o co chodzi :) Elon mówi tutaj raczej o wykorzystaniu tego prądu komercyjnie do zasilania instalacji na Ziemi, nie dla swoich statków kosmicznych. Tutaj przecież pojawia się problem przesłania tej energii elektrycznej - nie czasem takim rozumowaniem tutaj idziemy w tym wywiadzie?
  • Odpowiedz
@Gr3gorius: Czyli jednak b)

Przesyłanie energii - widziałem gdzieś w Lidl** taki przedłużacz ogrodowy 25m, można by kupić ich kilka i połączyć w jeden i już. Nie trzeba zaraz energii miniać w tą i tamtą, co on chce być pierwszym foto-cinkciażem ? Malwersant prądu się znalazł !
  • Odpowiedz
@Gr3gorius: Chyba masz racje, pytanie było zadane z sali tak cicho że go nie zrozumiałem ale mimo to załóżmy że mamy panele słoneczne na orbicie z kablem do ziemi dlaczego trzeba stosować podwójną konwersje elektronu do fotonu i fotonu do elektronu?
#elektronika
  • Odpowiedz
@konky: No raczej nie trzeba, ale takiego kabla nie będzie z tego samego powodu z jakiego nie ma windy na orbitę :) Nie chodziło o przesłanie tej energii znowu jako fotonu? Nie wiem... Ja tam sobie mogę tylko gdybać. Tylko, że taka logika w ogóle zabijałaby pomysł Sfery Dysona do użycia energii elektrycznej na Ziemi. Smutny to wariant :(
  • Odpowiedz
@konky: chodzi o orbitalną elektrownie słoneczną.
na orbicie GEO światło słoneczne dociera przez ponad 99% czasu do paneli. mamy więc 2x większą wydajność, ale uzyskany prąd trzeba przesłać na Ziemię - albo za pomocą lasera, albo mikrofal - które też są falami elektromagnetycznymi. tak więc mamy foton->elektron->foton->elektron
  • Odpowiedz