Aktywne Wpisy
Koronanona +373
Smutna historia o tym jak kilka tabletek zniszczyło mi życie. #!$%@? mirki mam już dość, dzisiaj znowu pobudka o 3.30, zlany potem, tetno 120, stan lękowy, #!$%@? sny, do tego ból nadgarstków taki ze ledwo z łóżka się wygrzebałem. 6 miesięcy po zażyciu cipro, zaczynają boleć nadgarstki, świetnie.
W lutym tego roku poszedłem do konowała w luxmedzie z wysoką gorączka. Ból w plecach nad lędźwiami, produktywny kaszel, częstomocz. Werdykt zapalenie nerek, pan
W lutym tego roku poszedłem do konowała w luxmedzie z wysoką gorączka. Ból w plecach nad lędźwiami, produktywny kaszel, częstomocz. Werdykt zapalenie nerek, pan
Puszczanin +570
19-letnia amerykańska julka Mackenzie Shirilla idzie do więzienia na dożywocie za celowe spowodowanie wypadku, w którym zginął jej chłopak i kolega. Najwcześniej będzie mogła wnioskować o warunkowe zwolnienie w 2038 roku.
I to jest sąd. W p0lskim kukoldstanie julka dostałaby jakieś śmieszne zawiasy albo odszkodowanie. Polecam załączone wideo.
P.S. Porównajcie sobie transparentność i jawność do Polski to sobie może zdacie w końcu sprawę, że zyjecie w Trzecim Świecie.
#przegryw
I to jest sąd. W p0lskim kukoldstanie julka dostałaby jakieś śmieszne zawiasy albo odszkodowanie. Polecam załączone wideo.
P.S. Porównajcie sobie transparentność i jawność do Polski to sobie może zdacie w końcu sprawę, że zyjecie w Trzecim Świecie.
#przegryw
Jakaś literatura o pisaniu testów jednostkowych kontrolerów powiązanych z bazą?
Pomijając cockbook oczywiście.
@mer: pachnie jak, jak...bad design ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z bazki korzystasz zapewne przy pomocy repozytorium – tak więc test komunikacji z bazką to oddzielna rzecz niż test kontrolera.
Nawet tutaj podmień sobie wszelkie manipulacje z bazką na rodzaj
InMemoryRepository
– po co ma Cię bazka spowalniać? Nie ma sensu testować bazki, testujesz swoją aplikację.@mer: a to lepiej, aczkolwiek dla mnie to dalej bez sensu - bo tak naprawde jak masz przetestowaną swoją logike, to potem jedyne co testujesz to biblioteke/framework..
Zakładamy że mam akcję która pobiera coś z repo doctrine, jak napisać dla takiej akcji test?
Na chwilę obecną nie mam żadnych własnych klas,bundli etc.Jest sens ogólnie pisać takie testy w takim przypadku?
Nie ma sensu testowac Doctrine czy innego framework.
Jesli chcesz przetestowac, czy Doctrine pobierze cos z bazy - to rownie dobrze mozesz napisac assert(true) - taka sama wartośc ma ten test.
Czemu to błąd? Bo im więcej logiki skupionej w jednym miejscu, tym trudniej się to testuje. Kontroler odpowiada za komunikację po warstwie HTTP – zdobywa
Request
, odpala warstwę modelu, żeby coś zrobiła, zwracaResponse
z wynikiem.Wtedy testując kontroler sprawdzasz czy poprawnie się komunikuje (np czy dobrze odczytał dane z
Requesta
i uruchomił@MacDada: Dzięki za esej, dziwi mnie że wcześniej na > @Template nie wpadłem, wygląda bardzo legitnie.Bardzo ułatwi mi to budowanie API na przyszłość.Jeżeli chodzi o MVC to staram się
Krytyka mile widziana :)
W TODO wrzucone już przepisanie kontrolerów na Adnotację template i paramConventer.
Tak jak wspomniał @Atomic_Cookie – wywal tego try catcha. Co się stanie jeśli np wybuchnie Ci bazka przy zapisie? Użytkownikowi pojawi się strona błędu (http error 500), a strona błędu może np robić redirecta do strony głównej po 10–u sekundach JSem.
Czemu więc tego nie przechwycić? Bo user dostaje info, że coś poszło nie tak jak należy, ale TY też dostajesz to info – zostaje zapisane do logów, chyba, że