Wpis z mikrobloga

Mirki, jak to jest? Doszły mnie słuchy że nie opłaca się westernizować Polszy. Czemu?

Do tej pory jakoś dawałem radę , zawsze miałem staty podobne do sąsiadów, czasami nawet lepsze. Troszeczkę kulało wojsko jeśli chodzi o tech bo nabrałem ideii arystokratycznych a te są punktożerne. Tak więc dawałem radę póki nie dostałem #!$%@? króla, legitimacy 20, peasant wars, stability -3 i dwie wojny na raz xD Udało mi się to ogarnąć ale widzę że teraz mocno odstaję od europy oraz dostałem powiadomienie o możliwym westernize.
#eu4
  • 6
@Frondeus: Ja nie wiem co tak narzekają na tą westernizacje. Ja nigdy nie byłem typem co oszczędzał punkty, ale westernizowałem się Polską tak, że przez ostatnie 100 -150 lat miałem technologie (szczególnie wojskowe) tanie jak barszcz i wszystkich wyprzedzałem. Nie wiem ile z tego dała westernizacja, ale nie żałuję.
@Frondeus: bo za 150 pkt relacji z jakimś granicznym państwem w grupie zachodniej dostajesz -10% do kosztów technologii czyli kara to już tylko 10% a jak się kopniesz do HRE (tylko trzeba na początku bo później za nic tych prowincji nie ukryjesz) to masz kolejne -10% czyli... Gratulacje zupełnie jakbyś był zwesternizowany (ale niemcy też mają ten modyfikator więc mają 90% kary ale to szczegół... A i dostajesz za akademie -5%