#matura #linux #januszeinformatyki #januszeprogramowania Mirki mam pytanie ( ͡°ʖ̯͡°) Mam rozszerzenie z informatyki i nie wiem czy lepiej wziąć Linuksa z MySQL, czy lepiej Winde z Accesem? W Zasadzie to korzystałem kiedyś z obu na zajęciach ale nic już nie pamiętam. Np nie wiem jak importować dane z pliku txt w mysql ( ͡°ʖ̯͡°)
@Kryspin013: bierz Windowsa, matura jest zrobiona pod niego. W Accesie sobie na luzie wszystko wyklikasz no i Excel a arkusz z OpenOffice to jak niebo i ziemia
@Kryspin013: ja Qt Creator ale teraz będę musiał się przenieść na RAD Studio... no nic, nieważne, wybierz co wolisz. Ja bym wybrał Linuksa bo w nienawiści do Windowsa zostałem wychowany. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kryspin013: nie wiem jak wygląda matura, masz tam pisać czy możesz np. zainstalować sobie MySQL Workbench? Ja bez tego nic nie zrobię, a pracuję z bazami danych. xD
@Kryspin013: Ogólnie nie polecam informatyki na maturze, sam zdawałem i ją oblałem. Zapomnij o programowaniu, shellu, czy linuksowych rzeczach. Jest Word i Excel, dwa algorytmy które musisz napisać w pseudojęzyku.
@Kryspin013: sądze, że będzie czyste SQL i narzędzia masz dwa do wyboru: czyste MySQL albo tego Accessa... w Accessie możesz wszystko wyklikać ale ja np. się w GUI gubię i odpaliłbym http://www.w3schools.com/sql/default.asp i jazda. W trzy dni ogarniesz. No ale nie wiem... poszukaj gdzieś zadań.
@qtsms: Wiem, ale deklarację składam do "za godzinę". Wiem że niektóre zapytania będzie trudno ogarnąć z poziomu sql ale większość jest prosta. I niemal całkowicie zapomniałem już jak się obsługiwało MySQL z shella
@Kryspin013: Serio, jak zależy ci na tym żeby to zdać dobrze to tylko Windows + Microsoft Office. Zadania są tak zrobione, że naprawdę prościej wyklikać w Accesie co trzeba niż pisać własne zapytania w mysql, a oprócz tego Libre/openoffice jest naprawdę o wiele bardziej ubogi niż Microsoft Office. Sam używam na co dzien Linuxa i nie lubię zbytnio Windowsa, ale maturę zadeklarowałem na Windzie, co radził wszystkim nauczyciel (który ma
@TenTemuATamtenTamtemu: W sumie teraz to wybierasz, system, środowisko i język a to jak wykonasz zadania to twoja sprawa. Jak chcesz to te zadania dla baz danych możesz sobie (chyba) w javie rozwiązać ale wtedy chyba sobie jeszcze bardziej utrudniasz wszystko
@Kryspin013: Nie możesz. Jeśli wybierasz język programowania C to musisz napisać to w C, jesli masz zadanie z baz danych to piszesz albo SQLkę albo wyklikujesz w Accessie.
Przyznam szczerze że już nie pamiętam całej matury, ale było śmiechowo jak nie zdałem matury i poszedłem od razu do roboty pracować ( ͡°͜ʖ͡°) Rok później walnąłem matematykę i finito.
@TenTemuATamtenTamtemu: Wiem ale nie zawsze masz bezpośrednio określone z czego masz korzystać, więc podejrzewam, że do niektórych zadań możesz sobie oprogramować (np w c) albo zrobić w mysql/acces. W ogóle zauważyłem, że to tego open office jest jeszcze "Base" ale z tym raczej nie chcę mieć nic wspólnego
Chyba że przez 6 czy 7 lat się coś zmieniło ;]
Sam używam na co dzien Linuxa i nie lubię zbytnio Windowsa, ale maturę zadeklarowałem na Windzie, co radził wszystkim nauczyciel (który ma
Przyznam szczerze że już nie pamiętam całej matury, ale było śmiechowo jak nie zdałem matury i poszedłem od razu do roboty pracować ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rok później walnąłem matematykę i finito.