Wpis z mikrobloga

Mirtzy, krótka piłka z zakresu #programowanie i #webdev vs #antywirus :

Oprócz Sublime co raz więcej korzystam z Brackets.io od Adobe ze względu na ich rozbudowaną obsługę plików .psd oraz genialny live preview. Duży skok jakościowy od wersji 0.42 do 1.0!

Problem jednak pojawił się odkąd wróciłem do antywirusa, Avast here. Przestał przez to działać live preview i ponoć mogą przestać działać niektóre rozszerzenia.

Pytanie więc czy wiecie jak można w takim przypadku solidnie uśpić antywira bądź jak rozwiązać tam wykluczenie? Wykluczanie samego Brackets nic nie daje, adresy są OK. Problem jest bezpośrednio związany z antywirem i jego odinstalowanie rozwiązuje problem zupełnie.

Jak to u was wygląda w przypadku Windowsa? Ciśniecie na samym Defenderze?

#avast #brackets #antywirus #windows #sublimetext
  • 12
@Saeglopur: a potrzebny Ci w ogóle antywirus? Chyba nie ściągasz nie wiadomo ilu plików wątpliwego pochodzenia, a przeskanować system raz na jakiś czas można chociażby Malwarebytes'em. Imho jak ktoś jest zaawansowanym użytkownikiem komputera (i internetu) to zbędny mu antywirus.
@xcccx: Ale live preview działa też? Ten aktywny podgląd z zaznaczaniem na stronie obiektu na którym działasz w kodzie itp itd.

@Rst00: No właśnie niepotrzebny jakoś bardzo. Od ok. 2 lat na Win 7, 8 i 8.1 działałem bez i było OK ale trochę ostatnio mnie przeczulono że jednak sam Defender wypada słabo.
@Rst00: No niestety tak zrobię najwyraźniej. Prawda, że nie jest potrzebny na dobrą sprawę bo dotąd jednak przez ostatnie lata sam Defender dawał radę. Trochę hipsteriada z tym Avastem, przyznaję :P

@epi: Pierwsze owszem, drugie już nie. Argument jako 'wygoda' to troche beka :P Dla mnie OSX to koszmar i kicz. Bardzo subiektywne.
@Saeglopur: Też tak mówiłem jakiś czas temu, ale zmusili mnie do przesiadki na porządnego mbp. I o ile początkowo narzekałem, to przyzwyczaiłem się. Po pewnym czasie poprostu okazuje się, że faktycznie jest szybciej i wygodniej, produktywność i przyjemność wzrosła (wirtualne pulpity ubsługiwane swipem na myszy FTW).

Brak porządnego terminala i problemy z nodem pod windą to jedne z większych wad pracy pod windą imho :)
@Saeglopur: co do windy czemu to średni plan: słaby bash, wsparcie repozytoriów, obsługa tychże repozytoriów, sposób działania powłoki nie spójny z pozostałymi systemami przez co np różnice w działaniu projektów i ich obsłudze. Głupie ukrywanie plików działa inaczej.
Reszta to indywidualne odczucia. Ale jedno jest pewne - wybierzesz system wg. Twojego własnego uznania. Tak Ci dopomóż buk