@Malbuk: a ja chcę, żeby pokrywał, to jest potrzebne społecznie, niekazdego stać na długotrwały pobyt w szpitalu a to jest czasem niezbędne by epidemia została zgaszona w zarodku.
@Hefas: Nie widzę nic skomplikowanego, zwiększyć kompetencje na niższych szczeblach, zmniejszyć na niższych. Pieniądze z podatków powinny iść do regionu a nie do centrali a od nich na cały kraj, konkurencja między nimi.
@Hefas: piękny przykład sytuacji nadzwyczajnej - epidemia - można to też rozwiązać jeśli by taka sytuacja miała miejsce ale po co karać wszystkich państwową służbą zdrowia codziennie, zakładając hipotetyczną możliwość wystąpienia epidemii raz na kilkadziesiąt lat...
@bastek66: zwiększyć kompetencje na niższych szczeblach, zmniejszyć na niższych. PS. Wybacz, ale to co mówisz jest precedensem w skali wykopu przecież to się k---a kupy nie trzyma. Jak województwa mają konkurować? Niech każdy stworzy własne, wolny rynek. Mają ustalać podatki i się bić o to, który wstrzeli się w punkt równowagi w krzywej Laffera? Nie czuję. Poza tym prosiłem o podanie jakichkolwiek argumentów i nie dostałem, znowu ogólnikowo wszystko. Tu
@Hefas: To opowiedz jak wygląda Twoja wizja pół-prywatnej służby zdrowia... (odnośnie pierwszego pytania to wg tych kryteriów raczej jesteś lewakiem ( ͡º͜ʖ͡º))
@Vandal83: wiadomo, za zwiększeniem wolności osobistej, zmniejszeniem podatków, państwem prawa, czysty lewak :). Co do pytania - w sprawach ratowania życia czy też skrajnych, które wcale nie muszą być skrajne w sensie, że transport się upowszechnil, jest tańszy itp. wiele chorób będących problemem krajów trzeciego świata będzie się coraz szerzej roznosić - warto te osoby izolować. Co do szpitali jak najbardziej prywatne, w zależności od składki lezysz tam gdzie masz,
@Hefas: Widzisz, masz jakąś dość sprecyzowaną wizję na służbę zdrowia i pewnie na inne sprawy również. Ciężko w takim wypadku odnaleźć partię która odzwierciedli Twoją wizję w 100%. Przykładowo można by dopuścić interwencjonizm w skrajnych sytuacjach jak epidemia na 20%populacji(dane z d--y), wojna, załóżmy teoretycznie jakieś embargo etc... Pewnie w tym poście nie ma zbyt wielu prawników i polityków z gotowymi ustawami żeby pokazać rozwiązania i ew. nad nimi debatować,
@Hefas: Dzięki :) nawzajem ;) jeszcze miałem dodać wcześniej ale zapomniałem :P że lekarza się nie pyta jaką techniką będzie otwierał brzuch do operacji, tak jak mechanika jakimi kluczami będzie naprawiał, pisarza o jego warsztat(edit:operacja ma się udać, auto jeździć, a książka dobrze czytać)... liczy się plan i efekt, a wykonanie i środki do realizacji celu należą do kuchni danego zawodu i ewentualnie osób bardzo zainteresowanych tematem ;) Tak samo
@Vandal83: oczywiście, znowu racja. Jednak lekarz dochodzi do wprawy, która pomaga mu w przybliżeniu określić jak będzie przebiegała informacja, mechanik wie co naprawić i jak to wyjąć, a pisarz, ten dobry, wie jak pisać by zaciekawić. Problem w Polsce jest klasa polityczna i sprowadzanie dyskusji do rynsztoka- vel Niesiołowski czy jakiś Kaczyński. Brakuje temu wszystkiemu jakiejś jakości, co dziwne partie czy ruchy poza mainstreamem są o niebo lepiej przygotowane niż
#przemyslenia #4konserwy #neuropa
zwiększyć kompetencje na niższych szczeblach, zmniejszyć na niższych.
PS. Wybacz, ale to co mówisz jest precedensem w skali wykopu przecież to się k---a kupy nie trzyma. Jak województwa mają konkurować? Niech każdy stworzy własne, wolny rynek. Mają ustalać podatki i się bić o to, który wstrzeli się w punkt równowagi w krzywej Laffera? Nie czuję. Poza tym prosiłem o podanie jakichkolwiek argumentów i nie dostałem, znowu ogólnikowo wszystko. Tu
Półprywatne odpada bo stykanie się państwowego i prywatnego prowadzi do nadużyć.
(odnośnie pierwszego pytania to wg tych kryteriów raczej jesteś lewakiem ( ͡º ͜ʖ͡º))
Przykładowo można by dopuścić interwencjonizm w skrajnych sytuacjach jak epidemia na 20%populacji(dane z d--y), wojna, załóżmy teoretycznie jakieś embargo etc...
Pewnie w tym poście nie ma zbyt wielu prawników i polityków z gotowymi ustawami żeby pokazać rozwiązania i ew. nad nimi debatować,
jeszcze miałem dodać wcześniej ale zapomniałem :P że lekarza się nie pyta jaką techniką będzie otwierał brzuch do operacji, tak jak mechanika jakimi kluczami będzie naprawiał, pisarza o jego warsztat(edit:operacja ma się udać, auto jeździć, a książka dobrze czytać)... liczy się plan i efekt, a wykonanie i środki do realizacji celu należą do kuchni danego zawodu i ewentualnie osób bardzo zainteresowanych tematem ;) Tak samo