Wpis z mikrobloga

"Programming terms" - Słowniczek programistyczny [ENG]

http://www.computerhope.com/jargon/program.htm

Jak opisuje PHP, na przykład:

"Created by Rasmus Lerdorf in 1994 and publicly released June 8, 1995, PHP, which is short for PHP: Hypertext Preprocessor, is a server-side interpreted scripting language designed for creating dynamic web pages and web pages that effectively work with databases. Below are two examples of how you'd print "Hello World" using PHP in a .php file.

print("Hello World!") ?
echo 'Hello world'; ?

Files that include PHP code on a web server may have any file extension; however, commonly end in .PHP, .PHP3, or .PHTML."

#naukaprogramowania
  • 16
@moon5: Jaka motywacja stoi za linkowaniem do archaicznych tekstów (napisanych za czasów php3) o zerowej wartości naukowej?

Byle artykuł na wikipedii jest lepszy. A oba nie mają nic z nauką programowania.
@aseeon: Czytam też Wikipedię, zazwyczaj. Ale tu mam znacznie krócej niż w Wikipedii, skrótowo.

Nie sądziłam, że to takie archaiczne :/
Szukałam jakieś przyjemnego i przydatnego słownika programistycznego online.
@aseeon: Tak, bo w Google mam parę linków... najpierw zwykle do Wikipedii, gdzie długi opis, potem jakieś inne niezweryfikowane źródła. A dobrze mieć ogólne pojęcie na szybko o paru terminach, które się pojawiają tu czy tam.

No i przejrzeć sobie od czasu do czasu taki słownik. Choćby na wyrywki ;)
@aseeon: No, to w takim razie "Wstęp do nauki programowania", jak w przypadku wielu przedmiotów na uczelni.
I chyba taki tag byłby odpowiedni.

Mam to usunąć, bo przestarzałe stare jest?
@aseeon: Jeśli krytykujesz, to pytam... Czy usunąć i na nowo podać z adnotacją "przestarzałe", czy też całkiem usunąć, czy liczyć na to, że nic złego się nie stanie, jeśli ktoś będzie z tego korzystał, a nie przeczyta tych komentarzy ;)

Po prostu radzę omijać szerokim łukiem jeżeli chcesz się z tego czegoś nauczyć.

OK, dziękuję. Jednak nie zawsze wiem od razu, co jest dobre.
czy liczyć na to, że nic złego się nie stanie, jeśli ktoś będzie z tego korzystał, a nie przeczyta tych komentarzy

@moon5: Czuj się bezpieczna. Tutaj jest mirko. Tutaj nikt nie przeszukuje poprzednich wpisów :)

Także co się miało złego stać to już się wydarzyło :D