Wpis z mikrobloga

#programowanie #qt #cpp

Obrazek poglądowy. nie wiem jak się do tego zabrać.
1 - to opcje wyboru, po wybraniu czegoś w 1 chciałbym aby pojawiło mi się okno w 3
2 - tutaj będą pojawiać się małe okienka, które mają służyć do szybkiego wybierania i ma to się pojawiać w 3

ma to analogiczne działanie do przeglądarki internetowej
odpalam program, nr2 i nr3 są puste, wybieram z nr1 ze 3 opcje, trzy skróty pojawiają mi się w nr2 i w nr3 widać ostatnią otwartą opcję, klikając w skróty w nr2 przeskakują mi okna w nr3. w zależności od tego co wybrałem.

czego nie wiem? nie mam pojęcia jak zrobić aby po wybraniu nowej opcji, było ono widocznie jedynie w ramce nr3, a w ramce nr.2 pojawiał się jego skrót
używam Qt
Pobierz trebeter - #programowanie #qt #cpp 

Obrazek poglądowy. nie wiem jak się do tego za...
źródło: comment_BVShgg5VZJkX4uA5Cey4C620MWr5OLPU.jpg
  • 4
@trebeter: programuję w Qt pod Cpp i bardzo chciałbym ci pomóc bo widzę, że już 20 minut czekasz na odpowiedź i jeszcze się postarałeś i narysowałeś coś w paincie ale... opis sytuacji jest bardzo niegramatyczny. :P Co rozumiesz pod pojęciem "skrót"? Co rozumiesz przez "jedynie" - teraz ci się wyświetla w dwu miejscach czy o co chodzi? Podaj normalne nazwy kontrolek np. czy jedynka to jest QComboBox czy jakieś QGroupBox z
@smsrampage: To co się kryje pod "1" jeszcze nie zostało stworzone, ale będzie to jakaś rozwijana lista.
Rozwijam listę "1", wybieram coś, okno odpala mi się w polu "3", a w polu nr "2" pojawia mi się coś w rodzaju przycisku.
Teraz z listy "1" wybieram ponownie coś innego i pojawia mi się to w "3", a do pola nr "2" dodaje się coś w rodzaju kolejnego przycisku. Teraz klikając w
Pobierz trebeter - @smsrampage: To co się kryje pod "1" jeszcze nie zostało stworzone, ale bę...
źródło: comment_VvmV4ExUx8DHBtasjUuFXY15U6SzmYwC.jpg
@trebeter: połącz "2" z "3" - nazywa się to QTabWidget. Do slotu indexChanged w QComboBox (to będzie twoja lista "1") dodaj funkcję w rodzaju: "dodaj nowy tab do tabWidget chyba, że tab o danej zawartości już istnieje - wtedy przełącz go jako aktywny." i tyle. Nie twórz GUI na żywca póki nie musisz.