Aktywne Wpisy
pszypau +400
W tym roku wybiła mi trzydziestka i przemyślałem kim tak na prawde jestem i czego chcę. W poniedziałek złożyłem wypowiedzenie z korpo i za miesiąc zaczynam college i wolontariat aby zostać pielęgniarzem weterynaryjnym. Żeby się utrzymać muszę wrócić do pracy w gastro ale to jedyne wyjście aby pogodzić pracę ze studiami. Wypijcie ze mno kompot Mirki i Mirabelki. Troche się stresuję ale cieszę się, że podąrzam za głosem serca.
#kolchoz
#kolchoz
St_Atheist +545
Piękne ujęcie jak to władza dba o swoje interesy. Wrocławskie osiedle Słoneczne Stabłowice musiało przez całą dobę kryzysu powodziowego patrzeć jak 1000 żołnierzy i strażaków + mieszkańcy Marszowic, budują silnie umocnione wały (po lewej) dla małej wioski i kilku osiedli bogatych ludzi, żyjących w drogich domkach jednorodzinnych. Tymczasem po prawej żyje około 7 tysięcy ludzi w blokach, którzy dla władz byli mniej istotni niż te kilkaset po lewej. Dopiero po zaangażowaniu mediów i nagłośnieniu sprawy, następnego dnia przyjechało wojsko i zaopatrzenie z miasta. Przez kilka dwa dni mieszkańcy sami budowali zapory z piasku i worków, które kupili na własny koszt.
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
Rzeki płynące pod górę? Skandal, przecież to niepodobna, ławaoburzonych.png. Jednak jak się okazuje na świecie nawet takie cuda są możliwe - wszystko zależy od tego jak dokładnie definiujemy górę.
Ziemia nie jest idealną kulą tylko geoidą. W naszych warunkach jest to bryła bardzo zbliżona do elipsoidy (i tak będę opisywał ją w ciekawostce - nie wpływa to na dane ani prawidłowości tu przedstawione), tzn. jest spłaszczona na biegunach i nieco bardziej pękata na równiku, tak jak mocno podkręcona piłka w Tsubasie. Oznacza to, że odległość powierzchni od środka planety wzrasta wraz ze spadkiem szerokości geograficznych, od 6356,8 km na biegunach, do 6378,1 km na równiku.
I tak okazuje się, że rzeki płynące w kierunku równika mogą płynąć oddalając się stale od środka Ziemi. Dobrym przykładem jest tu Mississippi: odległość powierzchni elipsoidy od centrum Ziemi u źródła wynosi 6366,66 km; jeśli dodamy do tego wysokość położenia źródła n.p.m. (450 m) to otrzymamy odległość 6367,11 km. Poziom morza, w miejscu gdzie rzeka ma ujście znajduje się 6373,08 km od centrum Ziemi. Na dystansie 3734 km Mississippi "wznosi się" w takim razie aż o 5,97 km względem środka globu.
Podobnie oddalają się wszystkie duże rzeki, płynące południkowo w kierunku równika, najlepiej takie, które mają nisko leżące źródła - Wołga, ze źródłami na wysokości 225 m n.p.m. ma niski spadek na powierzchni i jest kolejnym dobrym przykładem takiego cieku; w innej sytuacji jest np. Mekong, mający źródła 5225 m n.p.m. Jest on dłuższy od Wołgi i pokonuje większą różnicę szerokości geograficznych (a więc elipsoida bardziej oddala się od środka Ziemi), ale cały "wznios" jest niwelowany przez jego duży spadek. Z Mekongiem wiąże się natomiast inne zjawisko związane z ruchem wody, ale o tym już w następnym wpisie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gdziekawostki | #ciekawostki | #geografia | #geodezja ?
Ale czym by była nauka, gdyby nie odrobina beki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MrocznyMrok: To jest definicja geoidy właśnie
Czyli to niedouczeni nauczyciele twierdzili, że Ziemia ma kształt geoidy? #calezyciewbledzie
@daj_pan_spokoj: @Enmebaragesi: Więc różnica w poziomie morza oceanu Indyjskiego z Oceanem wynosi aż 2 km?
Chodzi o to, że Chimborazo leży niemal na równiku, a Mount Everest za zwrotnikiem, co sprawia, że Chimborazo jest dalej od środka Ziemi (porównując z rysunkiem jest jeszcze większa delta r)
Natomiast na cioci wiki znalazłem coś
Cześć. Świetny wpis. Trafiłem na niego przy okazji szukania opisu zjawiska, które sprawia, że rzeka może płynąć pod górę (w pewnych odcinkach). Jednak nie chodzi mi o to co opisałeś powyżej. To ma coś wspólnego z lepkością wody. W pewnych odcinkach woda może pchać rzekę pod górę. Potrzebuje ładnego opisu i ewentualnie nazwy zjawiska.
Nie mogę znaleźć twojego drugiego wpisu. Pozdrawiam.