Wpis z mikrobloga

Mówi to osoba która do ostatnich dni trzymała się stołka w PZPR

@jasiulec: nie żebym bronił Senyszyn, ale bredzisz sympatyczny kolego - Senyszyn wystąpiła z PZPR w latach 70tych i wstąpiła do Solidarności.
  • Odpowiedz
@jasiulec: ojesu. Ale w sumie wroga trzeba znać, więc rozumiem. @Ned: może sa przynajmniej nieobowiązkowe. Acz z drugiej strony jakość wykładowcy jako polityka wcale nie musi się przekładać na ciekawość zajęć. I odwrotnie.
  • Odpowiedz
@jasiulec: cool, wydawało mi się że wystąpiła w 70, ale wygląda na to, że w 1980 - tak czy inaczej trudno uznać, że "do ostatnich dni" trzymała się stołka w PZPR, bo po pierwsze żadną "funkcyjną" w tym PZPR nie była (nie zasiadała w żadnym KC czy coś), a po drugie nie była w PZPR do "ostatnich dni" :)
  • Odpowiedz
@jasiulec: ale dalej budzi - nie wiem czemu na siłę chcesz zasugerować, że Senyszyn trzymała się mocno jakiegoś stołka. Przecież to nie zmienia faktu, że plecie teraz bzdury (bo ten typ tak ma). Jednak czemu koniecznie chcesz razem z nią pleść bzdury?

Mówi to osoba która tak mocno trzymała się stołka w PZPR

Jakiego stołka w PZPR się
  • Odpowiedz
Bycie członkiem PZPR = profity w życiu zawodowym tego nie musimy dyskutować

@jasiulec: ale Ty nie piszesz o profitach tylko o stołku, więc się zdecyduj czy chodzi Ci o czerpanie profitów z bycia w PZPR czy o mocne trzymanie się jakiegoś stołka.

"tak mocno trzymał się stołka" to można np. napisać o Lacie w
  • Odpowiedz
@RageKage: Tak czyli uściślijmy Twoje obiekcje dotyczą sformułowania "trzymać się stołka" w sensie być szeregowym członkiem/działaczem PZPR do ostatniej chwili. Rozumiem Twoje obiekcje ale czy ten zwrot nie jest obecnie używany w sensie w jakim ja go użyłem sprawdzimy:

Członkowie PSL z Podkarpacia potracą stołki?

SE: lokalni działacze Platformy pokłócili się o
  • Odpowiedz
@RageKage: myślę, że się czepiasz... Zresztą po mojemu stworzenie o nazwie Senyszyn nie jest warte tej dyskusji... A to co napisała na blogu to dowód na to, że procesy myślowe u niej uniemożliwiają wysnucie logicznych wniosków...
  • Odpowiedz
Tak czyli uściślijmy Twoje obiekcje dotyczą sformułowania "trzymać się stołka" w sensie być szeregowym członkiem/działaczem PZPR do ostatniej chwili. Rozumiem Twoje obiekcje ale czy ten zwrot nie jest obecnie używany w sensie w jakim ja go użyłem sprawdzimy:

kilka wyników z google więc forma której ja użyłem wydaje się co najmniej poprawna (a na pewno dość powszechnie używana w odniesieniu do działaczy/członków [szeregowych])

@jasiulec: no i sam sobie zaprzeczasz - ja
  • Odpowiedz
No cóż nie ma to jak zostawiać sobie pole manewru na wszelki wypadek w razie gdyby PZPR nie zbankrutował do końca (jak się okazało całkiem sensowny tok myślenia).

@jasiulec: jej działanie rozumiem, zastanawiało mnie jednak działanie NSZZ i PZPR ;)
  • Odpowiedz
@bejdak: @RageKage: ma oczywiście trochę racji tzn sformułowanie "trzymać się stołka" jest dość nieszczęśliwe i zgadzam się z tym co pisze @RageKage: Więc ok "Mówi to osoba która trwała tak długo PZPR. pozdro" taka forma by Cię satysfakcjonowała? (żeby skończyć ten flejm bo w sumie mi się nie chce:-)
  • Odpowiedz
Widzę, że co do jednego z @jasiulec się zgadzasz, Senyszyn inteligencją i mądrością nie grzeszy. Czy zatem dyskutowanie o takiej osobie nie jest stratą czasu?

@bejdak: a dla mnie dyskusja ma sens. Tak jak Senyszyn sięga dna bo wygłasza bzdurne opinie o JPII (przecież oczywiste jest, że to nie był żądny władzy racjonalny cynik, który trzymał się stołka dla profitów tylko facet, który wierzył, że ma misję i wierzył
  • Odpowiedz