Wpis z mikrobloga

Mam #pytanie do #pytaniedoeksperta z działu #fotografia. Jaki nowy aparat za ok.1500zł i jaki za tę cenę kupię używany? Myślałem nad lustrzanką ale chociaż lubię fotografować aparat o większych gabarytach jest dla mnie nie wygodny. Może coś poradzicie? Zdjęcia-makro, szybko poruszających się obiektów. Może macie jakieś doświadczenia ze swoimi aparatami lub na innych stronach są zdjęcia przez was robione? Kurde kupno aparatu to nie zakup bułek w sklepie :-) a opinie na forach fotograficznych raczej nie są pomocne :-/ bo każdy mówi co innego.
  • 5
@porannewyciepsa: moje zdanie jest takie, że nie warto myśleć o zakupie lustrzanki z budżetem 1500 zł, jeśli nie ma się przynajmniej w planach inwestowania w to.

Prawda jest taka, że większość osób Ci powie o człowieku robiącym zdjęcia, nie aparacie. Nie słuchaj ich, bo to tylko półprawda. Jeśli nie umiesz robić zdjęć to zabawa najtańszą lustrzanką ze standardowym obiektywem będzie dla Ciebie katorgą. Oczywiście nie mówię, że jest to niemożliwe, ale
@porannewyciepsa: Nie jestem ekspertem, ale swoją przygodę z fotografią zaczynam powoli już od jakichś 4 lat (na razie nie wychodzi). Nie ma co inwestować w nowy sprzęt. Lepiej kupić używkę (ja posiadam bardzo ograniczone zasoby; mój pentax k10d warty jest obecnie jakieś 250zł - generalnie straszna cegła, nie polecam na dzień dobry) i do tego jakiś lepszy obiektyw. W kwocie 1500-1600 dostaniesz starsze body i osobno, w zależności od systemu, na
@KotoFan: @AnonimowyKaktus: Jak już pisałem nie chcę pchać się w lustrzankę. Na moje focenie wystarczy jakiś dobry cyfrowy kompakt. Pytanie tylko jaki? Po głowie chodzi mi Canon G16. W sklepie miałem okazję się nim pobawić i uważam że jest ok. Znowu na necie widziałem zdjęcia robione lustrzankami za ok.3-4-5 tyś. i nie powalały na kolana ( no może nie które) ale to też zależało jakim obiektywem było robione zdjęcie.
Obecnie
@porannewyciepsa: W tej kwocie wziąłbym używkę Fujifilm X20. Ma trochę gorszy zakres ogniskowych (28-112 Fujifilm vs 28-140 Canon), ale za to fizycznie większą matrycę (2/3" Fujifilm vs 1/1.7" Canon) i mechaniczny pierścień zoomu (sam tryb makro jest podobny - od 1cm).
Jak widzę, najmniejsze lustrzanki sporo kosztują, bo są to stosunkowo nowe konstrukcje (Canon 100D, Nikon D3100 D3200 D3300), a tańsza konkurencja w postaci Olympusów (E-400 E-410 E-420 E-430) ma bardzo