Wpis z mikrobloga

http://foch.pl/foch/1,132039,17223427,_Przeraza_mnie_fakt__ze_mozna_zginac_za_rysunek___.html#BoxSlotIMT

#francja #terroryzm #zamach #islam #religia #foch #prasa #komiks #swiat

Zginęli ludzie. Straszna rzecz. Każdy normalny i zdrowy psychicznie człowiek przyzna, że to tragedia. Ja też przyznaję. Nie rozumiem za to wszystkiego, co dzieje się wokół tej tragedii. Słyszę o zamachu na wolność słowa i media. Słyszę w publicznej telewizji pytania w stylu: jak Europa ma sobie poradzić z nastrojami antyislamskimi? Słyszę, że islam to religia pokoju. Co mam uważać po czymś takim jak zabicie dziennikarzy? Zachód mieszka w pokoju z tygrysem. Nie wiadomo po co trzyma tygrysa w pokoju, ale jeżeli już go ma, to może lepiej by było go nie szturchać kijem i nie zaczepiać? Widziałem rysunki z tego pisma i przyznam, że grafika przedstawiająca kopulację Boga z Jezusem i Duchem Świętym nie przemawia do mnie jako krytyka kleru, czy systemu władzy kościelnej, jak to jest tłumaczone przy okazji licznych wywiadów, które wysypały się w ostatnich godzinach. Dla osoby wierzącej Bóg jest tożsamy z rodzicem, więc ma prawo - żeby nie powiedzieć obowiązek - oburzyć się, czy sprzeciwić takim rysunkom. No i padło na islamistów, którzy są mistrzami oburzania się i sprzeciwiania. A Francja w szoku. Bo nie rozumie. To nie był zamach na wolność słowa, tylko kolejny atak w ramach regularnej wojny religijnej. Tydzień wcześniej zginął policjant i nikt nie mówił, że to zamach na policję, zginęli maratończycy i nikt nie mówił, że to zamach na sport, ginęli ludzie w metrze i nikt nie mówił, że to zamach na szybkie koleje miejskie. Zginęli rysownicy. Jutro zginą piekarze, pojutrze sklepikarze. Ale Zachód nie rozumie. I jest w szoku. Oczywiście, że islam sam w sobie nie jest zły. Tygrys sam w sobie też nie jest zły. Zabija, kiedy musi, albo kiedy ktoś go szturcha kijem dla śmiechu. Straszna rzecz, zła i tragiczna, ale na pewno nie dziwna.

--------------------------

Niespełna rozumu fundamentaliści religijni zabili z powodu satyrycznych rysunków. Tu nie ma co komentować, to się samo komentuje.