Wpis z mikrobloga

#gry #informatyka #kartygraficzne

#komputery #cokupic #kupujzwykopem #it

Procesor już wybrałem, teraz szukam karty graficznej za rozsądne pieniądze, która pociągnie mi większość gier na ultra/wysokie przez najbliższe 2-3 lata.

-radeon r9 270x gaming - 2 sztuki , ciągnie np. battlefielda 4 na 4k na ultra przy 45-50 fps

-tańszy geforce, nie wiem jaki, tak, stać mnie na gtx970 czy 980, ale chcę złożyć kompa w rozsądnej cenie, na którym długo, pogram w najnowsze tytuły, nie zależy mi na rozdzielczościach 4k, tylko full hd, nie uśmiecha mi się wydawanie 1500 zł i więcej na kartę graficzną ;)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@repiv: tak, ale nie muszę na jeden raz ich kupować ;) jak wystarczy jedna, to będę grał z jedną, jak zacznie już mulić, to dorzucę drugą, a gtx to wydatek jednorazowy
  • Odpowiedz
@repiv: jest jakiś masakryczny skok wydajności/jakości grafiki między gtx 770/radkiem 270x vs gtx 970? Jakieś kosmiczne wartości fps, typu różnice po 15-20 klatek? Ciężko znaleźć porównanie, benchmarki podają jedynie wartości w punktach, a na youtubie gry między tymi generacjami kart, wyglądają w zasadzie podobnie:|
  • Odpowiedz
@IdeaGames: weź 970, względnie dołóż do 980, napewno nie bierz 2x 270x bo wzrost wydajności nie jest liniowy w przypadku sli/crossfire, niekiedy wydajność wzrasta o parę fpsów, więc lepiej jest wziąć jedną kartę.
  • Odpowiedz
@IdeaGames: Możesz też czekać na nowe Radeony R9 3XX, bo nie ulega wątpliwości, że to będzie duży skok wydajnościowy i ceny też będą przystępniejsze z racji, że to AMD je wypuszcza i Nvidia będzie musiała trochę obniżyć swoje. GTX 980 obecnie jest za drogi.

Ciężko znaleźć porównanie, benchmarki podają jedynie wartości w punktach, a na youtubie gry między tymi generacjami kart, wyglądają w zasadzie podobnie:|

Bo z reguły ustawia się
  • Odpowiedz
@IdeaGames: poczekać na r9 3xx, r9 380x kosztujący 1400-1500 będzie miał wydajność gtx 980, r9 370x który pewnie koło 1k będzie troszkę słabszy od gtx 970 pewnie ale mocno wydajniejszy od gtx 960 na pewno nie bierz gtx 970, nie teraz jak za 3 miesiące ta karta warta będzie max 1k
  • Odpowiedz