Aktywne Wpisy
![ZenujacaDoomerka](https://wykop.pl/cdn/c0834752/06efa58be51d6f2a5f4d5c9a12d91b36f6ea382f2638a4bd0e90f9bd52736825,q60.jpg)
ZenujacaDoomerka +13
Wiecie co mnie fascynuje? Siedzę sobie na grupie tinderowej typu ostrzeganie przed facetami i ja naprawdę nie rozumiem czemu faceci zamiast celować w kobiety które chcą seksu to obiecują związki kobietom które chcą stałej relacji a później po seksie je olewają.
Dosłownie masa postów "nawet poznał mnie z rodzicami , jak dostał czego chciał to zniknął" no nie rozumiem po prostu. Tyle czasu spędzonego, rozmowa z rodzicami itp tylko po to by
Dosłownie masa postów "nawet poznał mnie z rodzicami , jak dostał czego chciał to zniknął" no nie rozumiem po prostu. Tyle czasu spędzonego, rozmowa z rodzicami itp tylko po to by
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Na wstępie informacja dla malkontentów. Istnieje bardzo, bardzo wiele przepisów na bigos, w różnych domach robi się go inaczej i na tym właśnie polega całe piękno tej potrawy. Wiem tylko, że mój bigos smakuje gościom więc wszystkim taki polecam. Ilość składników zupełnie "na oko".
Składniki :
kapusta kiszona - jakieś 2,5 kg
cebula (3-4 sztuki)
czosnek (2-3 ząbki)
boczek (30-40 dg)
łopatka, karkówka (łącznie z 1 kg)
Kiełbasa jałowcowa (2 kiełbaski)
Kiełbasa myśliwska (2 kiełbaski)
grzyby leśne suszone (2 garście) (muszą się moczyć przez noc lub kilka h wcześniej)
wino czerwone półwytrawne
przecier pomidorowy (nadaje balansu smakowego oraz ładnego koloru)
śliwki wędzone (trudno je dostać, są lepsze niż suszone, ja zdobyłem je w tym roku kupując takie śliwki jak na kompot wigilijny)
miód(2-3 łyżki)
smalec do podsmażania
Przyprawy:
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
sól
owoce jałowca
Przepis :
1. Kapustę najpierw próbujemy - jak jest bardzo kwaśna to część z niej przepłukujemy wodą żeby zmniejszyć kwaśność. Kroimy ją w mniejsze części.
2. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do dużego gara i dolewamy wody, całość gotujemy. Dodajemy przyprawy bez soli (solimy dopiero na końcu, boczek i kiełbasy mogą być słone dlatego ocenimy to na sam koniec!)
3. Osobno na patelni/w innym garnku podsmażamy i dusimy pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy wszystko na smalcu. Po jej podsmażeniu dorzucamy jeszcze czosnek na moment (może być pokrojony) i później wrzucamy wszystko do kapusty
4. Grzyby również możemy chwilę podsmażyć. Sok z grzybów wlewamy do kapusty, grzyby możemy pokroić w mniejsze części.
5. Równocześnie postępujemy z każdym kolejnym składnikiem - mięso oczyszczamy z różnych błonek itd.
6. Mięso, kiełbasę, boczek podsmażamy osobno na patelni po czym przerzucamy do gara z kapustą.
7. Po jakimś czasie gotowania dodajemy czerwone wino (myślę że około 200-300 ml na taką ilość). Wino musi się chwilę wygotować.
8. Na koniec dodajemy wędzone śliwki (wydrylowane), miód oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Powinniśmy otrzymać kwaskowaty bigos o posmaku leśnym (grzyby, wędzony smak śliwek, jałowiec). Warto dopieprzyć aby smak był wyrazisty. Jeżeli spieprzyliśmy sprawę z kapustą (za mało kwasu) to dodajmy soku z cytryny.
9. Bigos musi się pogotować 1,5 h to minimum. Warto bigos odgrzewać kilkukrotnie a nawet zamrażać i odgrzewać. Zawsze nabiera smaku po 2-3 dniach.
#gotujzwykopem
#bigoszajebisty
źródło: comment_RHv0bZLnjUQeL2wmvvmFcHQkd15nT2Nf.jpg
Pobierz@januszprawa: Bk :)