Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo

Filtrowałem brzeczkę w wiadrze z podwójnym dnem wyfiltrowałem 22 litry (już się zaczyna gotować). Na dnie wiadra zostało mi ze 4 litry brzeczki. Jest sens ja zlać,zagotować i dodać do tej, która się już gotuje, czy wylać ją w kanał?
  • 11
  • Odpowiedz
@RomeYY: Do gara mi się raczej nie zmieści. Wolę nie ryzykować wykipieniem. Mogę to osobno zagotować bez chmielenia a na końcu dodać do fermentatora?
  • Odpowiedz
Albo jeśli masz w planach jakieś cięższe piwo, możesz zagotować w innym garnku, przelać do sterylnej butelki i użyć jako starter.
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN: Zrobiłem, jak napisałeś :) Jeszcze 20 minut gotowania. Niestety chmiele zdążyłem już dodać. Trudno, najwyżej będzie trochę inna goryczka i aromat.
  • Odpowiedz