@Axelio: Potrafiłbyś dlaczego kapitalizm jest niby lepszy od socjalizmu, jeśli w socjalizmie wszyscy mamy zapewnioną opiekę i podstawowe świadczenia, a w kapitalizmie musielibyśmy pracować dla paru najbogatszych, samemu będąc praktycznie bez praw i bez możliwości wybicia się? Zachęcam cię do poważnej polemiki, bo widzę, że tylko potrafisz rzucać populistyczne hasełka.
@Archeopteryx_litographica: No właśnie, co ty pieprzysz? Jak w kapitaliźmie niby mamy pracować na najbogatszysz? Przeciez pracujesz sam na siebie. I jak w socjalizmie mamy zapewnioną opiekę, skoro ona nie jest darmowa, tylko sam musze na nią wybulić kasę? Wolałbym mieć pieniądze w portfelu i sam decydować czy wydam je na lekarza czy na coś innego. Poza tym ja wolę usługi lekarzy prywatnych - bardziej przykładają się do tego, niż państwowi
@Axelio: Ale skąd będziesz miał te pieniądze, skoro koncerny zmówią się i ustalą głodowe pensje dla pracowników, ogólny monopol, czy dumpingi na porządku dzielnym. A Rockefeller to jak niby fortunę zdobył? Dzisiaj by to było nie do pomyślenia bo dziki kapitalizm się dzięki Bogu skończył.
@Axelio: Poczytaj książki, zmądrzejesz, wyrobisz sobie słownictwo, wtedy wróć do tego komentarza. Wtedy zrozumiesz, że socjalizm jest jedyną drogą do rozwoju.
@Archeopteryx_litographica: Socjalizm mordował ludzi. Z tym systemem czas najwyższy skończyć. Nie chcę z tobą nawet polemizować, bo cokolwiek bym nie napisał to i tak to zanegujesz i powiesz "socjalizm jest jedyną drogą do rozwoju".
@Axelio: Pinochet mordował ludzi. Poza tym jakoś nie kojarzę morderczych socjalistów, tylko morderczych komunistów (skrajna lewica), czy nazistów i faszystów (prawica).
@Axelio: Nie wiem czy traktować to jako koniec i zwycięstwo w dyskusji, więc możesz już przyznać, że Hitler nie był socjalistą w rozumieniu dzisiejszym.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link