Aktywne Wpisy

Kearnage +73
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

lecho182 +68
Napisałem sobie ten post by zachęcić ludzi do PPK bo nie dość, że się opłaca to też w moim
interesie jest by więcej ludzi do tego programu przystąpiło.
Nie spodziewałem się, że trafi w gorące. Najwidoczniej wyzywanie od Pacanów działa na tym portalu najlepiej jeśli chodzi o porady finansowe.
Kontynuując ten stylu, po przeczytaniu wszystkich komentarzy, zostaje mi jedynie zacytowanie Georga Carolina:
interesie jest by więcej ludzi do tego programu przystąpiło.
Nie spodziewałem się, że trafi w gorące. Najwidoczniej wyzywanie od Pacanów działa na tym portalu najlepiej jeśli chodzi o porady finansowe.
Kontynuując ten stylu, po przeczytaniu wszystkich komentarzy, zostaje mi jedynie zacytowanie Georga Carolina:
źródło: image
Pobierz

#programowanie #ciagfibonacciego
Teraz możecie generować całkiem duże wartości :-)
A jakby ktoś miał jakieś uwagi co do przyspieszenia to chętnie posłucham.
Algorytm jest liniowy, iteracyjny. Jest bardzo szybki. Teraz dla wartości tabssize = 15000 fib(50000) generował około minuty dając w wyniku liczbę składającą się z około 11 tyś. cyfr.
Mimo, że liczysz to iteracyjnie, to i tak korzystasz z rekurencyjnego wzoru ciągu.
To, o czym mówię, to użycie
Tak. Ale n-ty wyraz ciągu obliczam raz. Sprawdź jak urośnie stos w przypadku fib(10000) jeśli policzysz rekurencyjnie. Dlatego uważam, że używam tak mało pamięci jak to tylko możliwe (do zapamiętania tak dużych cyfr) ale nie mniej niż to wymagane. I co ważne pamięć zajmuję