Wpis z mikrobloga

Dlaczego w sumie nie robi się remake'ów gier? Jeśli działa to w przypadku filmów, do których dodaje się CGI i HD, to w przypadku gier też by to zadziałało. Wyobraźcie sobie np. takie Baldur's Gate na silniku Skyrima czy teraz nowego Dragon Age'a! Questy są już gotowe, dialogi też, wystarczy stworzyć nowe tekstury i przenieść wszystko na bardziej dynamiczny silnik. Kto z nas by tego nie kupił, wiedząc, że to ta sama klasyka w nowocześniejszym wydaniu? A jeszcze gdyby oddali to w ręce modderów, to już w ogóle byłby strzał w dziesiątkę i żyłoby przez następnych 10 lat. Co kilka lat już zresztą kupujemy nowe GTA czy SimCity wiedząc dokładnie czego się można po nich spodziewać. Dlaczego nie działa to w RPGach?

#gry #porannerozkminy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jaro85: Nie kupiłbyś gry, którą dobrze znasz z dzieciństwa i wiesz, że ma mega grywalność, a teraz dostała nowe tekstury? Właśnie takiego Baldur's Gate, AoE lub innej klasyki?
  • Odpowiedz
@sphinxxx: Nie mówię o zwiększeniu rozdzielczości. Z Baldur's Gate też to zrobili i wyszła klapa. Ja bym widział zupełnie nowe tekstury, przyciski, animacje itp. Niech taki Heroes dostanie grafikę z #civ5 to na pewno byłby popyt.
  • Odpowiedz
@Primoza: Ale przykłady podaj :)

Swoją drogą to bardzo chętnie zagrałbym np. w całą serię TES na silniku Skyrima. Nie mówcie mi, że nikt by nie kupił takiego Skywinda, gdyby wypuściła to Bethesda. Nie mówiąc już o wcześniejszych częściach.
  • Odpowiedz
@Amfidiusz: Ja bym kupił ale obecni gracze oczekują czegoś innego niż to co mi czy Tobie podobało się kilka/kilkanaście lat temu. A chodzi o to żeby na tym zarobić... jakby to się kalkulowało to już dawno by wydali taki remake.
  • Odpowiedz
@Jaro85: Nie do końca. W Baldursie chodziło o to samo, co w Skyrimie (zabij, zbierz, ubierz, zwiększ poziom). Następcą AoE jest niejako Starcraft, tyle że osadzony na innej planecie. Więc nadal jest popyt na takie gry :)
  • Odpowiedz
@Amfidiusz: gta san andreas, seria halo, silent hill 1i2, metal gear solid 1-3, assasins creed liberation, seria final fantasy, metro 2033, beyond good & evil, devil may cry, god of war, hitman - jest tego mnóstwo. Każda dobra gra z PS2 dostała remaster na PS3. Będzie remaster Borderlands. O odświeżonym mass effect też słyszałem.
  • Odpowiedz