Wpis z mikrobloga

Mocne i konkretne słowa na temat naszej władzy. Ukraińcom hurr durr pomagamy. Polakom w Donbasie już troszkę trudniej.

Z obrzydzeniem słucham wypowiedzi polsko języcznych polityków w sprawie udzielenia pomocy Polakom z Donbasu. Chodzi o 100 osób, które znalazły się na pierwszej linii walk, odcięci od prądu, jedzenia, ciepła w obliczu panującej już tam zimy. Mijają kolejne dni od dramatycznego apelu o pomoc jaki skierowali oni na ręce pani Kopacz. I co? I nic. Trwają dyskusje, dywagacje, jak im pomóc, bo to przecież problem, bo im pracę trzeba zapewnić, mieszkania itp. Krew mnie zalewa słuchając potoku tych bzdur tudzież wielkich zapewnień o chęciach pomocy. Jakoś jeszcze kilka miesięcy temu ci sami politykierzy nie widzieli problemu w tym, aby móc ulokować w Rzeczpospolitej nawet 10 000 uchodźców m.in. w naprędce przygotowywanym ośrodku w Nowej Dębie.

Jakoś wtedy nikt nie widział problemu z zapewnieniem i sfinansowaniem opieki lekarskiej, ulokowaniem uchodźców i ich utrzymaniem. jeśli chodzi o 100 POLAKÓW to problem jest. I to jak na razie nie do pokonania!!!

Nasi rodacy we Lwowie dzięki akcji prowadzonej m.in przez Marię Pyż Pakosz potrafili zebrać i wysłać dary w postaci jedzenia i ciepłych ubrań do Donbasu mimo, że też im się nie przelewa. Kibice, Wszechpolacy, Harcerze, ludzie dobrej woli potrafią zorganizować pomoc dla naszych rodaków na wschodzie sami odmawiając sobie,aby pomóc innym.

Tylko tam - w Warszawie jegomoście w garniturach i panie w garsonkach widzą problem, aby pomóc. Ale widzą go wtedy gdy chodzi o pomoc Polakom.

Wstyd i hańba!!!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10202894828762941&id=1569151794

#ukraina #rosja #4konserwy #pomoc #patriotyzm
  • 14
@PatologiiZew: Z tego co mowili w Tv wiekszosc z tych co jeszcze tam zostali to emeryci plus jacys urzednicy. I jedni i drudzy bardzi ciezko sie beda adaptowac i po prostu trzeba bedzie ich utrzymac. Mlodzi juz wyjechali.

Ukraińcom hurr durr pomagamy. Polakom w Donbasie już troszkę trudniej.

@PatologiiZew: Dzieci polskiego pochodzenia juz od miesiecy przyjeżdzały na turnusy do Polski. Dlaczego piszesz że Ukriancom pomagamy a Polakom nie? Przeciez żaden
@szurszur: Napisałem że "troszkę trudniej". Nie manipuluj na starcie. Bezpośrednie relacje od Polaków z Donbasu i osób które pojechały tam pomagać mówią co innego. Jest sporo ludzi którzy nie są ani starzy ani nie są urzednikami. Stoją w rozkroku bo nie wiedzą co będzie za tydzień/miesiąc/rok. Stracili dobytek życia w imię chorej rewolucji :) Od wielu lat zajmuje się tematem pomocy Polakom na wschodzie. Rządowa pomoc w tej materii jest żałosna.
@PatologiiZew: Opieram sie na tym co mówili w tv. Mlodzi juz wyjechali zostali emeryci oraz grupka urzedników ktorzy musieli zostac tak tam stało. Wczoraj widizalem jak dizewczyna chyba z Gorlowki pytala o mozliwosc wyrobienia Karty Polaka w Charkowie wiec mysle że gdizes tam jest.

W imię "relacji" olaliśmy całkowicie Polaków Na Litwie/Białorusi/Ukrainie.

@PatologiiZew: No jesli idzie o Bialorus to ja raczej slysze zarzuty że za bardzo wtracalismy sie w sprawy
. Jest dizalaczka ktora wystepuje na wiecach RN i jest dzialacz ktory apeluje zeby zrobic cos z kresami.pl bo robia wiele zlego dla tamtejszych Polakow.

@szurszur: Że co? możesz rozwinąć?

No jesli idzie o Bialorus to ja raczej slysze zarzuty że za bardzo wtracalismy sie w sprawy mniejszosci i zepsulismy relacje.

@szurszur: Nie mam pojęcia z której strony te zarzuty. To oczywiste że na Białorusi trzeba działać z pomysłem bo
Że co? możesz rozwinąć?

@PatologiiZew: Byl list prezesa organizacji polonijnych na Ukrainie w którym apelowal o zwrocenie uwagi na portal kresy.pl i cos tam jeszcze o rosyjskiej propagandzie. Niewykluczone ze chodzi o te organizacje bo jak widac nazywaja ludzi z Majdanu bohaterami i apeluja o nie sklocanie Polaków z Ukraincami wiec pasowaliby. http://www.kuriergalicyjski.com/index.php/polacynaukr/polskaaktywn/3084-o-wiadczenie-federacji-organizacji-polskich-na-ukrainie
@szurszur: Oczywiście że mogą mieć różne zdanie. Ale w jednym są zgodni. Ich sytuacja życiowa jest coraz gorsza. Ja nie chcę skłócać Polaków i Ukraińców. Nie chcę też udawać że to są nasi wielcy bracia. Dobro naszych rodaków jest mi najważniejsze. Ten wpis odnosi się do bierności polskiej władzy. Sam fakt że dopiero po zabójstwie Polaka w Donbasie coś się ruszyło. Wcześniej zwyczajnie ich przemilczano. Co tam że przyszła zima. Porażająca
@PatologiiZew: Znalazlem.

Jerzy Wójcicki, redaktor gazety „Słowo Polskie”, prezes Stowarzyszenia „Kresowiacy”: „W związku z tym po raz kolejny zwracam się z apelem do rodaków w Kraju. Sięgnijcie po opinie waszych kolegów-Polaków z Kijowa, Winnicy, dawnego Płoskirowa czy Kamieńca Podolskiego, zamiast pisać artykuły pełne nienawiści i niechrześcijańskiego gniewu. Polacy z Ukrainy oczekują od Polski (…) poddania krytyce tych polskich mediów (w tym Kresy.pl), które żerują na tematyce banderowskiej i odradzają Polakom w
poddania krytyce tych polskich mediów (w tym Kresy.pl), które żerują na tematyce banderowskiej i odradzają Polakom w kraju udzielania pomocy rodakom i Ukraińcom”.

@szurszur: śmiechłem. Krytykuj kogoś za manipulacje samemu manipulując. Rozumiem narzekanie że dużo o upa jest na portalu ale nie ma tam odradzania pomocy polakom.. Kresy.pl pomagały i wciąż pomagają w wielu akcjach dla rodaków za wschodnią granicą. Można krytykować ich treść ale nie brak reakcji na problemy ludności
@PatologiiZew: Możesz przestac przekrecac? Gdzie ja manipuluje? Przeciez ja nie twierdizlem że Kresy odradzaja pomaganie Polakom. To co wrzucam to jest cytat i odnosi sie nie tylko do Kresow wiec koncowka moze dotyczyc innych portali i autorów.