Wpis z mikrobloga

Dziś złożyłem ślubowanie przed Radą Miejską Wrocławia i wrocławianami.

Trudno jest w kilku zdaniach opowiedzieć o najbliższych latach naszego miasta. Zacznę, jak zawsze, od tego, że Wrocław jest miastem akademickim. Już jest i coraz silniej będzie miastem nowych technologii. Miastem nowoczesnej gospodarki. Biznesu lokalnego i przybywającego do nas spoza polskich granic.

I jednym i drugim obszarem aktywności gospodarczej chcemy się bardzo mocno zająć.

W najbliższej kadencji ważne będą walka z biurokracją - szczególnie w odniesieniu do małych i średnich przedsiębiorstw - i troska o pracowników wielkich korporacji, zatrudniających tysiące wrocławian.

Kieruję olbrzymią i sprawną administracją Wrocławia. Ten instytucjonalny twór musi - i tak postrzegam swoją rolę - wzmocnić swój technokratyczny wizerunek poprzez coś, co jest bardzo ważne, poprzez życzliwość.

Życzliwość i walka z biurokracją. Życzliwość i jeszcze większa transparentność. Oto zadania dla mnie i dla wrocławskiej administracji.

Chcemy tworzyć nowe miejsca pracy. Wiecie, że przybywa ich we Wrocławiu wiele, w tempie, którego nie znała wcześniej Polska.

Procesowi ich powstawania musi jednak towarzyszyć jeszcze silniej akcentowany wzrost jakości życia.

Chcę, aby oznaczał on rozwój mieszkalnictwa, nowe żłobki, miejsca w przedszkolach i rosnący poziom edukacji. Zajmiemy się tym jeszcze skuteczniej niż do tej pory.

Podobnie jak mobilnością wrocławian, systemem transportu zbiorowego, ścieżkami rowerowymi, koleją aglomeracyjną, parkingami w centrum i na przedmieściach. Jesteśmy dobrze funkcjonującym miastem. Borykamy się jednak wciąż z wieloma problemami. W wielu sprawach nie spełniamy oczekiwań mieszkańców.

Szczęśliwie jesteśmy też miastem, w którego życiu tak wiele osób chce aktywnie uczestniczyć. Musimy się zatem jeszcze silniej otworzyć na obywatelską dyskusję. Musimy jeszcze głębiej i częściej pytać wrocławian o ich opinie. Musimy umieć korzystać z rad mieszkańców, a ich krytykę wprowadzić w proces decydowania o przyszłości Wrocławia.

Składam taką deklarację.

Wrocław chce być miastem partycypacji.

Wrocław będzie miastem uczestnictwa.

Wrocław jest własnością wrocławian.

Przed nami rok 2016, przed nami rewitalizacja nowych dzielnic Wrocławia, zagospodarowanie nabrzeży Odry i remonty wielu, wielu podwórek i wnętrz międzyblokowych. Przed nami budowa obwodnicy

Leśnicy, Mostu na Wielką Wyspę. Przed nami setki nowych, dużych i małych przedsięwzięć.

Wygraliśmy wybory. Do Sejmiku Województwa Dolnośląskiego. Do Rady Miejskiej. Pozdrawiam przyjaciół z parlamentu dolnośląskiego,

pozdrawiam radnych miejskich. Pozdrawiam moich konkurentów i dziękuję im za lekcję demokracji oraz pokory.

Myślę o akademickim Wrocławiu. Myślę o domach opieki społecznej, które ostatnio odwiedziłem. Myślę o programie zielonego miasta. O organizacjach pozarządowych. O szkołach i o seniorach. Myślę o Wrocławiu. Wspólnym. Wspólnym i życzliwym.

Dziękuję wrocławianom.

#wroclaw #dutkiewicz
źródło: comment_H7kysKNUWcVl7HWv0rIOWd0kutotr2Vn.jpg
  • 10