Wpis z mikrobloga

Cześć, mam taką małą zagwozdkę, chciałem zrobić program wypisujący dane i robiący wykresy z danych pobieranych z portu szeregowego (Arduino). Mam dwie główne klasy Serial (odpowiedzialna za odczyt z portu szeregowego) i "Lines" do wyświetlania i przetwarzania danych w GUI. Jak mam to elegancko połączyć aby przy otrzymaniu nowych danych dane były przesyłane w zupełnie innej klasie. Może ktoś widział podobny projekt?

#java #programowanie #arduino
  • 14
@matiit: I co z tego?

Ja wiem że jest trend hejtu na studia informatyczne. Ale ja wciąż uważam, że jeśli ktoś idzie na dobrą uczelnię, nie traktuje wykładowców jako wyroczni i nie nastawia się na to że cała wiedza przekazywana tam jest potrzebna, to wyjdzie dobrze na studiach informatycznych. Trzeba po prostu wybierać z tego co przydatne.
@matiit: na pewno to nie jest szkoła programowania, tyle że problem jest taki że nawet na dobrych studiach (a przynajmniej za taką ma się moja uczelnia, najlepsza w moim województwie) powinien być większy poziom programowania niż w liceum. Na uczelni poza składnią kilku języków i obiektowością po łebkach nie dowiedziałem się nic więcej.

@sosnnaa: No jak dla mnie to bieda że nie było bardziej rozwiniętego programowania, studia inf. na pewno
jak dla mnie to bieda że nie było bardziej rozwiniętego programowania

@wojek: A czego ci szczególnie brakuje u was w programie?

Mnie najbardziej boli to, że języki funkcyjne nie są ruszane w jakiejkolwiek formie. Nic. Zero.

Sprowadzenie programowania obiektowego do tego, że "robimy sobie klasy, które po sobie dziedziczą". Potem jest taka programistka Javy na 3 roku która nie rozumie obiektowości, ale pracuje już w jakiejś firmie. Dopiero teraz jest to
@sosnnaa: najbardziej brakuje chyba wzorców projektowych i wymagających projektów.

Zajęć z języków funkcyjnych miałem też mało ale też tak dawno że nie mam pojęcia jakby to jakiemukolwiek programiście miałyby pomóc. IMHO liczą się tylko praktyczne języki a nie ciekawostki.
@wojek: Języki funkcyjne są praktyczne. Jasne, są rzadziej stosowane niż tradycyjne podejście, ale myślę że (jednak początkującemu) programiście warto byłoby pokazać alternatywę dla podejścia imperatywnego, zaszczepić w nim ten inny sposób podchodzenia do problemów, żeby ułatwić mu ewentualną naukę programowania funkcyjnego w przyszłości.