Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie. Dzisiaj miałem wypadek, w którym stracił życie mój laptop (i o niemal ja, ale to to tam nieważne).

W skrócie, mam 12 letniego laptopa z którego muszę wyciągnąć dane, a nie chcę kupować przejściówek na allegro. Gdybym miał drugiego laptopa ze złączem IDE44 to nie byłoby problemu, ale poza dwoma laptopami ze satą, PCtami z IDE nie mam nic.

Da radę jakoś zmontować przejściówkę, by podłączyć ten dysk do PCta ze zwykłym IDE i skopiować dane?

Wołam naczelnych informatykuf wykopu - @asiekierka, @gasu_kurobikari, @ayasecon. Tym razem to ja potrzebuję pomocy. Najważniejsze są notatki i praca zaliczeniowa którą muszę oddać za miesiąc :P

#laptop #informatyka #hardware
m.....l - Mirki, mam pytanie. Dzisiaj miałem wypadek, w którym stracił życie mój lapt...

źródło: comment_kxR64ddXIbuVU8E7pgaVGF1wiAeqpdZQ.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miomol: Nie polecam, ale byłem kiedyś bardzo zdesperowany, wylutowałem gniazdo IDE z laptopa, wziąłem pinout obu gniazd i polutowałem (żeby było śmieszniej, wszystkie przewody jednego koloru, w tym zasilanie). Działało i nadal działa, leży gdzieś w szafie :D
  • Odpowiedz
@miomol: Wiem, że spóźniony, no tak jak pisali wyżej najlepiej kupić gotowy adapter. No niby da się zrobić przejściówkę, ale to trzeba trochę się znać, bo łatwo załatwić dysk i płytę, a poza tym koszt przygotowania takiego czegoś to koszt najtańszej gotowej przejściówki. Jeśli faktycznie będziesz lutować takiego pająka to najlepiej gniazdo ata z laptopa dolutuj do taśmy ata (takiej jak do stacjonarki), a zasilanie to z dolutuj do czerwonego/czarnego
  • Odpowiedz