Wpis z mikrobloga

#programowanie #wybory #opensource #wykopowyregionsystemwyborczy

Tegoroczne wybory były porażką. System informatyczny to żart, system wyborczy czekają zmiany przed następnymi wyborami.

Wykop skupia wielu programistów. Zwracam się teraz do hobbystów - co sądzicie o przygotowaniu pełnego systemu informatycznego zastępującego całkowicie głosowanie na papierze? Najlepsza forma patriotyzmu jaką sobie wyobrażam - wkład w uczciwe i sprawne budowanie państwa, bez znaczenia poglądów politycznych.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiciek: Temat jest do ogarniecia, podejrzewam nawet ze mozna by to zlozyc z dostepnych modulow. Co z tego jak to wymaga zmian w legislacji? A do tego nie widac woli politycznej. To by wymagalo przyznania sie do tego, ze obecny system nie dziala. Widziales gdzies takie glosy ze strony osob czy osrodkow wladzy ktore maja jakis wplyw na stanowione prawo? Bo ja nie....
  • Odpowiedz
@msq: W dużych partiach owszem, chęci brak, ale społeczeństwo wydaje się być zainteresowane. Na ulice wyszło całkiem sporo osób. Obecność bezpiecznego, darmowego (dla państwa), wygodnego i szybkiego systemu nie przeszłaby bez echa.

Gdyby w Polsce wprowadzono system stworzony przez obywateli to dopiero było by coś na świecie!

Najlepiej przed wyświetleniem listy kandydatów dać użytkownikowi do rozwiązania proste zadanie z matematyki (logiki) i z czytania ze zrozumieniem. Jeśli w tym pierwszym
  • Odpowiedz
  • 3
@kiciek: zinformatyzowane wybory byłyby super, 5 min po zamknieciu lokali mielibyśmy wyniki i nie byłoby gównoburz o sondażowe wróżby
  • Odpowiedz
@Fallenzgr: Ale klienta można postawić na jakiejś dystrybucji linuxa odpalanej z pena albo płyty. Nic nie trzeba robić w lokalu - uruchamiasz, wpisujesz lokal, jakieś hasło (odcisk palca przewodniczącego?) i śmiga.
  • Odpowiedz
#programowanie #wybory #opensource #wykopowyregionsystemwyborczy

@kiciek: Abstrahując od rozwiązań idealnych typu głosowanie elektroniczne czy jakieś skanery kart do głosowania itp. itd. to ten system który mamy i który nawalił to jego jedyną funkcją było zbieranie wyników drogą elektroniczną z komisji i ich zapisanie w centralnej bazie danych, dobrze myślę? To moje pytanie - po co w ogóle robić jakieś końcówki i mieć z
  • Odpowiedz