Na mój tekst o zamordowaniu przez ukraińską bandę polskich żołnierzy szurszurenko odpowiada tak:
1.
Tak czy siak marynarze byli w niewoli Sowieckiej. Jesli wydano ich komus innemu to i tak wina spada na armie ZSRR.
Czyli nieważne kto dokonał mordu, ważne kto pojmał.
2. Moją pomyłkę przy słowach prof. Wieczorkiewicza
"wzięli do niewoli polskiego pułkownika, lekarza, bawili się nim w sposób następujący: rozpruli mu brzuch, okręcili wnętrzności na kołowrocie studni i puszczając w ruch korbę, zmusili go do biegania wokół, kłując go bagnetami wśród śmiechów"
- uczynili to radzieccy żołnierze
i przykład nie dotyczył akurat tej zbrodni, ale szurszurenko manipuluje sugerując, że skoro to ZSRR to dotyczy całego tekstu.
@Stadler: nawet własną wtopę chcesz na swoją korzyść wykorzystać? Wrzuciłeś nieprawdziwy cytat rzekomo "przez pomyłkę" (nie wiem jak znalazłeś ten cytat skoro jak się go wrzuci w google to zawsze jest w kontekście bolszewików, przeważnie "Gdzieś na Podolu czy Wołyniu bolszewicy wzięli do niewoli polskiego pułkownika..."), później jeszcze napisałeś (co usunąłeś oczywiście), że "profesor był stary i schorowany więc mógł się pomylić" czyli sugerujesz, że to Twoja wersja jest prawdziwa, czyli
@Stadler: Po pierwsze z tego co napisales jeden z autorów twierdzi ze Rosjanie wydali jencow mijscowej grupie Ukriancow aby dokonali egzekucji. No wiec jesli ma racje to wina nie moze spasc na jedna storne jak usilujesz sugerowac do tego w żenujacy sposób mieszajac w to Poroszenke.
Po drugie inni autorzy co widac w innych informacjach o tym zdarzeniu wine zarzucali Rosjanom lub a
W 1939 r. żołnierze OUN wzięli do niewoli marynarzy polskiej Flotylli Pińskiej i zapędzili ich do miejscowości Mokrany.
@Stadler: Napsiales tak jak u góry . Ja napsialem że do niewoli wzieli ich Sowieci a tak twierdzi nawet ten autor ktorego wersje przedstawiasz a Ty zarzucasz mi maniplowanie?
@szurszur: nie pierwszy raz wrzuca coś co można łatwo sprawdzić i zdementować (albo chociaż poddać w wątpliwość jako jedynie słuszną wersję) nawet przy użyciu google, a potem odwraca kota ogonem;]
W kwestii sprostowania i podsumowania tylko - artykuł na wiki o Flotylli Pińskiej podaje, że trafili do niewoli sowieckiej i zostali zamordowani, artykuł o Mokranach powołujący się na książkę podaje, że aresztowały siły regularne ZSRR, a potem część przekazali "Ukraińcom z
@szurszur: tyle dobrego, że znalazłem nowy temat, o którym sobie poczytam bo jakoś nigdy nie słyszałem zbyt wiele o polskiej rzecznej marynarce wojennej:)
@Stadler: Nie tylko wikipedi. Temat znam z ksiazek druga wojna to bylo kiedys moje hobby. Mam kilka ksiazek pisarzy marynistów w tym pare o flotylli rzecznej.
Na mój tekst o zamordowaniu przez ukraińską bandę polskich żołnierzy szurszurenko odpowiada tak:
1.
2. Moją pomyłkę przy słowach prof. Wieczorkiewicza
- uczynili to radzieccy żołnierze
i przykład nie dotyczył akurat tej zbrodni, ale szurszurenko manipuluje sugerując, że skoro to ZSRR to dotyczy całego tekstu.
@Stadler: Po pierwsze z tego co napisales jeden z autorów twierdzi ze Rosjanie wydali jencow mijscowej grupie Ukriancow aby dokonali egzekucji. No wiec jesli ma racje to wina nie moze spasc na jedna storne jak usilujesz sugerowac do tego w żenujacy sposób mieszajac w to Poroszenke.
Po drugie inni autorzy co widac w innych informacjach o tym zdarzeniu wine zarzucali Rosjanom lub a
@Stadler: Napsiales tak jak u góry . Ja napsialem że do niewoli wzieli ich Sowieci a tak twierdzi nawet ten autor ktorego wersje przedstawiasz a Ty zarzucasz mi maniplowanie?
W kwestii sprostowania i podsumowania tylko - artykuł na wiki o Flotylli Pińskiej podaje, że trafili do niewoli sowieckiej i zostali zamordowani, artykuł o Mokranach powołujący się na książkę podaje, że aresztowały siły regularne ZSRR, a potem część przekazali "Ukraińcom z
@szurszur: a nie opluwać innych i wmawiać, że uczyniki to sowieci na podstawie relacji z wikipedii.