Wpis z mikrobloga

Hej!

Po miesięcznej nauce HTML5, CSS3/SCSSa i lekkiego dziubnięcia JS i jQuery, właśnie opublikowałem na githubie swoją pierwszą zaprojektowaną i utworzoną responsywną stronę Click .Narazie bez podstron.

Link do repo jakby ktoś chciał zobaczyć i poczytać czego się uczyłem w tym projekcie: Click. Wiem, muszę jeszcze popracować nad dodaniem komentarzy do kodu.

I tu mam jedno pytanie jako, że ciągle się uczę:

Jak przyśpieszyć ładowanie strony?Zmniejszyć wielkość obrazków, zminimalizować kod, zmniejszyć ilość plików w head. Co jeszcze?

No i oczywiście propozycje zmian, krytykę i pull requesty na githubie też mogę przyjąć Jak narazie wiem, że trzeba zmienić tytuł na początku strony dla najmniejszych wyświetlaczy. Planuje to zrobić fittextem.js lub jedną linią @media. Dodać animację elementów za pomocą Animate.css i WOW.js No i zmienić pozycję paru obrazków na mniejszych rozdzielczościach. Nie wiem jak z wszystkimi przeglądarkami itd. dlatego jakby ktoś wiedział co zmienić, dodać odjąć-wszystko przyjmę na siebie w ramach nauki

Dzięki z góry.

#webdev #html #css #jekyll
  • 21
@Gregoo: Jeszcze ze swojej strony polecam gulp.js, jak sobie napiszesz fajny skrypt, to automatycznie konkatenacje i minimalizuje Ci wszystkie cssy i jsy, potem wrzucasz na stronę po jednym pliku i w ten sposób ograniczasz requesty. Wejdź sobie w konsole chrome i zobacz na zakładkę Network, kliknij ctrl+F5 (wyczyści cache), w ten sposób jesteś w stanie analizować jakie requesty i elementy wymagają optymalizacji. Jak nie chcesz się bawić w gulpa.js, to http://koala-app.com/