Wpis z mikrobloga

MIrasy czy ktoś kto zna się na #cnc mógłby mi pomóc i napisać jak są rozłożone osie x,y,z? Mam taką maszynkę i zaczynam się nią bawić ale nie jestem przekonany czy dobrze ustawiłem:

Mam tak:

brama to X

wrzeciono prawo lewo to Y

wrzeciono góra dół to Z

I pytanie najważniejsze jak się dobiera prędkość posuwu w zależności od frezu, prędkości wrzeciona i materiału? są jakieś tabele czy coś?

#cnc
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@juz_tu-bylem: Osie w obrabiarkach są różnie, generalnie pod stawowo tak jak mówisz. Można to zmieniać i definiować na nowo, nawet w zależności od ustawienia materiału. Sondą badasz ustawienie przedmiotu na maszynie np. frezarce i na postawie tego definiujesz ustawienie osi XYZ. Na frezarce nie pracowałem, ale tak są tabele do ustawiania prędkości wrzeciona, posuwu w zależności od materialu. Dostarczają przeważnie producenci frezow i płytek do głowic. To są wartości przybliżone,
  • Odpowiedz
@juz_tu-bylem: jak masz prostokątny materiał to ustawiasz równolegle bokiem do osi X. Żeby ustawić punkt bazowy potrzebujesz trzpień we wrzecionie ze znaną średnicą, podjeżdzasz do materiału i starasz się wsunąć płytkę o znanej długości boku, wtedy wpisujesz odpowiednie wartości i masz punkty zerowe.
  • Odpowiedz
@juz_tu-bylem: hmm ze stałymi obrotami tego wrzeciona za dużego manewru nie masz. Frezy bierz węglikowe Fi6 dwupiórowe. Posuw i głębokość skrawania dobierzesz do sztywności maszyny. Na początek zaczynaj tak 1-2mm i 1000mm/min w aluminium. W drewnie tak 2-3 razy szybciej.
  • Odpowiedz
@Primoza: bardzo zależy od maszyny, ale 1-2mm na raz brać w aluminium - to dość odważne, raczej w poważniejszych sztywnych maszynach, z solidnym wrzecionem itd. Nie pokazał nam tu @juz_tu-bylem jak jego ustrojstwo wygląda...
  • Odpowiedz