Aktywne Wpisy
Goronco +816
theOstry +39
#kredythipoteczny #nieruchomosci #inwestowanie
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Jeśli tl;dr, to w spoilerze skrót
Mianowicie coraz mniej rozumiem walkę niektórych środowisk kibicowskich, ale też niektórych władz klubowych o tzw. trybuny stojące. Ok, teoretycznie może to przynieść większe zyski, ale spójrzmy na realia. Nawet dzisiaj, podczas meczu dwóch zaprzyjaźnionych drużyn, gdzie kibice byli wymieszani, nie udało się zapełnić w całości trybuny dopingowej. A przecież nie dość, że teoretycznie jest to mecz na szczycie, to w dodatku oba kluby są ulokowane w metropoliach (ergo-dużo kibiców), no więc bez problemu na tej trybunie nie powinno być ani jednego wolnego krzesełka.
Piszę to też z doświadczenia chodzenia na Legię. Tak naprawdę Żyleta zapełnia się w całości rzadko kiedy, najczęściej podczas szlagierów ekstraklasowych i meczów w europejskich pucharach. Poznańska wiara, z tego co ostatnio obserwuję, też raczej zajmuje jeden poziom trybun za bramką. A przecież opisane przeze mnie to największe kluby w Polsce pod względem marketingowo-organizacyjnym i z największym potencjałem kibicowskim.
A teraz przełóżmy to na problem identyfikacji bandytów stadionowych (nie wrzucam Broń Boże wszystkich do jednego worka), a także mecze międzynarodowe oraz zwykłe poczucie estetyki. Przecież co chwilę trze aby te krzesełka montować a to na potrzeby UEFA, a to na reprezentacje, a jak będzie pusto w czasie ligi czy Pucharu Polski to ten beton będzie wyglądał zwyczajnie jakby stadion nie był wykończony.
Nie jestem przeciwnikiem trybun stojących, ale zanim osiągniemy poziom z Dortmundu musi minąć trochę czasu. Według mnie w tym momencie w kwestii problemów stadionowych są poważniejsze sprawy, jak np. pirotechnika albo sprzedaż alkoholu.
#mecz #kibole #prawo #stadiony #ekstraklasa
@PatologiiZew: o Dortmundzie wspomniałem w kontekście tej tzw. żółtej ściany, więc nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
na zadnym młynie się nie siedzi a nawet nie stoi na swoich miejscach