Wpis z mikrobloga

@Al_Ganonim:

Mistrzu dodaj do tego jakie to ma jeszcze właściwości. W sensie o np. wytrzymałość.

Bo to, że jest lekkie to chyba jeszcze nic takiego spektakularnego, ale w połączeniu z np. dużą wytrzymałością już to jest coś.
  • Odpowiedz
@Biszkopcik: Kiedyś mój profesor ze #studbaza wspominał o tym w kontekście bardzo niskiego współczynnika przenikania ciepła. Mówił, właśnie o zdjęciu tego typu, ale niestety nie zapamiętałem, jak mały jest ten współczynnik. Materiał służy do budowy statków kosmicznych (zapewne właśnie do izolacji) i na razie chyba nie zanosi się na jego upowszechnienie, ale mój profesor powtarzał, że to niebywałe i niesamowite.
  • Odpowiedz
@Magix_Slayer: Bardzo dobre pytanie. Odpowiedź tkwi w moim komentarzu do @sojuz151. Grafenowy aerożel na strukturę podobną do gąbki. To znaczy, że pomiędzy włóknami węglowymi jest pusto. Ta pustka jest wypełniona przez powietrze. Sam węgiel jest cięższy od powietrza. Dlatego aerożel nie unosi się w powietrzu. Gdyby udało się wyssać powietrze z tej struktury i utrzymać pomiędzy włóknami próżnię, wtedy aerożel zostałby wypchnięty przez cięższe powietrze do góry.
  • Odpowiedz
@Magix_Slayer: Nie, to nie tak. Sam materiał liczony objętościowo ma małą gęstość. Jeden centymetr sześcienny samego aerożelu waży 0.16 miligramów. Jest więc siedmiokrotnie lżejszy od powietrza. Ponieważ jednak ma strukturę porowatą, to wgłąb aerożelu wpływa powietrze, które już jego częścią nie jest. O to chodzi :)

@SuperBulwa: aerożel grafenowy jest zbudowany z nanorurek węglowych podtrzymujących struktury grafenowe. Szczegółów nie znam; wiem tylko tyle.
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Nie, to nie tak. Kluczem do rozwiązania jest sposób pomiaru objętości. Jeśli mierzysz linijką i wyjdzie Ci, że ma wymiary 1x1x1 cm, tj. 1 cm^3, to zaliczasz pustą przestrzeń na poczet objętości. Pomiar nieprawidłowy.
  • Odpowiedz
@hologram: Takie rozważanie jest bez sensu. Aerożel będzie miał taką samą masę na kuchennym blacie w Krakowie, jak i latając swobodnie w kosmicznej próżni. Sformułowanie, że ciało stałe jest lżejsze lub cięższe od gazu jest popularnonaukowym uproszczeniem, które zwodzi i jest nieprawdziwe. To, co napisał @Magix_Slayer byłoby prawdziwe, gdyby w skład aerożelu wchodziło powietrze. A tak nie jest.

Przykład: zbuduj konstrukcję z krawędzi sześcianu o długości boku jednego kilometra.
  • Odpowiedz
Przykład: zbuduj konstrukcję z krawędzi sześcianu o długości boku jednego kilometra. Niech krawędzie będą ze stalowych teowników. Cała konstrukcja będzie miała objętość jednego kilometra sześciennego, będzie objętościowo lżejsza od powietrza, ale nie zacznie się magicznie unosić w powietrzu.

@Al_Ganonim: Nie przekonuje mnie Twój tok rozumowania. Powyższa konstrukcja może mieć pojemność 1 km^3, lecz nie objętość. Objętość (za wikipedią) to miara przestrzeni, którą zajmuje dane ciało w przestrzeni trójwymiarowej, w tym
  • Odpowiedz
@hologram: To jest zbyt błaha sprawa, żebym prowadził dalej dyskusję na ten temat. Żeby zakończyć, przyznaję, że można pomyśleć jak jak to zrobił kolega i wyobrazić sobie, że aerożel nie lat, bo jest tylko odrobinkę cięższy od powietrza. To wytłumaczenie jest przekłamanym uproszczeniem, ale też działa. Tyle z mojej strony :).
  • Odpowiedz