Wpis z mikrobloga

@P0lip: specyfikację to ja widziałem - ja się pytam, do jakiego to konkretnie zastosowania? chciałbym zobaczyć przykład użycia tego w akcji, jak taka macierz transformuje coś konkretnego, bo zbudować macierz to ja już potrafię, a i szybko działa na gl-matrix i TypedArrays
@PsichiX: Z tego co tu widzę to po wywołaniu toString() dostajesz coś takiego (w 35, bo w 33 jest bug i dostajesz ["object DOMMatrix"]) "matrix(2, 0, 0, 2, -20, -20)" więc raczej tylko do CSS (transformacji 2d i 3d)

transform:matrix(2, 0, 0, 2, -20, -20), tak samo jest właściwość is2d więc tak myślę
@PsichiX: No bo przy tym dostajesz tylko macierz, a żeby transformować musisz użyć innych metod :P. W CSS to ja to robię tak

Element.style.setProperty("transform", matrix.toString()); // lub transform3d
@P0lip: aah. no to powiem to, co chciałem powiedzieć ja i znajomi z pracy - to api jest useless :| a na pewno dla gamedevu - kto normalny robi real-time animacje w css? :<
@PsichiX: Tja, trochę tak. Jedyne co to matryca jest, którą możesz albo finalnie otrzymać w postaci Stringa gotowego do wrzucenia do CSS albo Float32Array lub Floata64

var matrix = new DOMMatrix();

matrix.scale3dSelf(2);

document.body.style.setProperty("transform", matrix.toString());

Takie coś, na przykład. Dopiero to jest draft, może się coś zmieni.
@P0lip: oby, bo api (nawet olać to śmieszne nazewnictwo) aktualnie ssie pałkę. pytanie, czy inne przeglądarki przejmą to (oby nie, bo spowoduje to kolejny nowy trend ujowego zastosowania pierdół w JSie przez nowych).
@PsichiX: Podobne API do animacji stworzyli, zupełnie bezużyteczne.

Swoją drogą, w Twoim przypadku navigator.hardwareConcurrency może być przydatne