Wpis z mikrobloga

Mirki podpowiedzcie z jakich programów korzystają ludzie tworzący zawodowo muzykę? Wiem, że jest tego pełno ale szukam czegoś "PRO". Kiedyś bawiłem sie Magix Music Makerem ale to było raczej okrojone do wstawiania sampli i tyle.

Ostatnio widziałem, że Robert M działa na Komplete ale cena trochę przeszkadza w wypróbowaniu tego

#muzyka #tworzeniemuzyki #programy #programymuzyczne
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hocuspocus: Każdy DAW jest pro na którym możesz zrobić wszystko od A do Z, ale nie każdy program muzyczny zasługuje na miano DAW, to trzeba podkreślić. Na pewno nie programy pokroju Magix. Musi spełniać pewne warunki.

Osobiście lubię podział na dwie kategorię - klasyczne sekwencery i oryginalny styl pracy.

Do pierwszej kategorii można zaliczyć takie programy jak Pro Tools, Logic, Cubase, Reaper, Studio One i jeszcze parę innych mniejszych. Praca z nimi
  • Odpowiedz
@skuwirel: FL Studio Fuity Edition kosztuje €79 i nie pozwala nagrywać sygnału audio, pracować z klipami audio i klipami automatyki, to poważne ograniczenia. Dla porównania licencja komercyjna do $20 000 rocznie na Cockos Reaper kosztuje $60 i program nie ma żadnych ograniczeń. IMHO nie jest to najlepszy stosunek ceny do jakości. Tym bardziej że zupełnie za darmo można mieć np. Zynewave Podium Free które nie posiada takich restrykcji, Studio One
  • Odpowiedz