@Keep_Calm: Dentysta tym razem nie zarobi, spód z ciastek oreo i roztopionego masła, bardzo elastyczny, a góra to rozpuszczona czekolada ze śmietaną, rozpuszcza się od samego patrzenia ;)
Czy w #bialystok a konkretnie os. Białostoczek ktoś gra regularnie w piłkę na którymś orliku/boisku itp. i poszukuje dodatkowego zawodnika? Ja chętnie dołączę, lvl 29 ale dogadam się ze wszystkimi ( ͡°͜ʖ͡°) Ewentualnie jakaś grupa na FB z ludźmi uprawiającymi sport w Białymstoku, może ktoś coś podpowie?
Koledzy i koleżanki, jest pytanie. Szukam tv bo Euro2016 coraz bliżej. Wybrałem dwa modele nad którymi się zastanawiam: Samsung UE48H6400 lub Samsung UE48J6200. H6400 jest bardzo popularny, ale model na rok 2014, a ponadto występują problemy z matrycą jak doczytałem na forach. J6200 ma podobne parametry, choć bez 3D ale nie zależy mi na tym, no i już model na 2015 rok, więc teoretycznie będzie dłużej wspierany przez Samsunga.
Wczorajsze doświadczenia kulinarne - pizza z krewetkami koktajlowymi, przesmazonymi na maśle i czosnku, zalane śmietaną 30% która po zredukowaniu utworzyła pyszny sos na spód pizzy. Polecam gorąco ten styl życia :) #gotujzwykopem #gzw #foodporn #pizza
@Nabucho: @pwn3r: nie znacie się wcale :P @Nabucho: nigdy żółci nie jadłem i nie zamierzam, baaa - nigdy nią pizzy nie smarowalem, ale twoje doświadczenia kulinarne mnie szokują :D
Prośba o rade, jest sposób aby przy smażeniu na głębokim tłuszczu, np przysmaku świętokrzyskiego, nie śmierdziało w całej kuchni olejem? Bo przekąska jest mega smaczna, ale zapach po smażeniu dość uciążliwy :P #gzw #gotujzwykopem
@monkali: wyciąg chodził ostatnio na okrągło, smażyłem w rondlu, a zapach oleju utrzymywał się nawet następnego dnia po smażeniu, a nic nie przypaliłem nawet. Dodam że używałem oleju słonecznikowego z biedronki. Smażenie na patelni będzie łatwiejsze?
@UowcaTroli: pizza pieczona na kamieniu, temperatura to 180 stopni bo większa powodowała przypalanie składników na górze. Mirki zawsze korzystają z maksymalnej temperatury piekarnika? 280 stopni nie za dużo? Chętnie posłucham rad :)
@sledzpobialostocku: przysmak świętokrzyski :D Mój ziomek w 6 klasie podstawówki (2000r.) zrobił na wycieczkę do kina cały worek na śmieci :D gdy zjedliśmy, odwróciłem worek na "lewą" stronę i rzuciłem dwa rzędy dalej :D dostał typ i obok jakaś panienka - cali w tłuszczu :D ahhh piękne czasy :D
Dziś na obiad prawdziwa zapiekanka, a nawet dwie! Jedna jest z pieczarkami, cebulką i serem - dla mnie, a druga z mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką - też dla mnie :D Uwielbiam mięso, ale zapiekanka z samymi pieczarkami wygrywa tak 4:1 ;) #gotujzwykopem #foodporn #obiad
@karol-piotrowski: po co blanszować? zetrzeć na tarce na grubych oczkach, trochę posolić i poczekać aż puszczą sok. sokiem tym można polać bagietkę albo wylać, co kto lubi. ja polewam. jak się nadmiaru wody pozbędziemy to mieszamy z serem i tyle. ja pieczarek nie myję i nie obieram, jedynie omiatam. i tak jak na pizzę, nic z nimi nie robię, daję surowe. takie zapiekanki wychodzą jak z najlepszej budki. wygląda to
Kuchnia włoska była ostatnio, dziś prawdziwa kuchnia polska :D mam nadzieję że znacie się na takich przysmakach, nutella prawdziwego mężczyzny czyli dżem ze świni. Prawdziwy, domowy smalczyk, z dodatkiem boczku, cebulką, odrobiną jabłka i przyprawy. Ogórek też musi być!
@Inspektor_Kontroli_Skarbowej: jak nie jesz tego codziennie to miażdżyca raczej Ci nie straszna. A dwa: jest tyle różnych sportów żeby walczyć z tą miażdżycą, a niektóre takie przyjemne .... ( ͡º͜ʖ͡º)
To mój pierwszy wpis więc wypada ładnie się przywitać. A nie ma lepszego przywitania niż pyszna pizza dla wszystkich - brać po dwa i nie pytać. Zaznaczam, że inspirację do robienia pizzy znalazłem na #gotujzwykopem więc to też Wasza zasługa po części. Kolejne odsłony pizzy pewnie niebawem ;)
@Inhibitor: dla #rozowypasek zawsze, niech mają cos od życia też :D @Woyto: przepis na ciasto niby standardowy, ale dla mnie i moich znajomych jest mega. Szczegóły: 1,5 szklaki maki, poł łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 12 g drożdży świeżych, pół szklanki przegotowanej ciepłej wody z mlekiem (płynu zawsze jednak zostaje, trzeba dolewac po trochu) @banjo: śledzia po białostocku jeszcze nie robiłem,