Hej mirki, zamierzam za kilka dni pierwszy raz oddać krew. Nie boję się igieł i widoku krwi, ale mam kilka pytań co do samego pobrania oraz jak się do tego przygotować fizycznie. Z góry przepraszam za długi wpis, ale chcę się dobrze przygotować :)
1. Czytałem, że nie powinno się jeść nic tłustego na 2 dni przed oddaniem krwi. Jest ktoś w stanie poradzić, co najlepiej jeść przez te 2 dni, żeby nie umrzeć z głodu, a równocześnie być pełnym sił? Czytałem, że kompletnie odpada nabiał, kiełbasy, pasztety, czyli to, co najczęściej jadam...
2. Tydzień po pobraniu mam krótki wyjazd w Polskę i trochę się obawiam zasłabnięcia, ale czytałem po wpisach na wykopie, że ludzie chodzą na siłkę już 2-3 dni po pobraniu... Mam się czego obawiać czy mogę śmiało oddać?
3. Jakieś badania muszę mieć wcześniej zrobione czy robią wszystko na miejscu?
4. No i czy jest coś jeszcze, o czym powinienem wiedzieć lub zrobić, żeby oddać krew jak najlepszej "jakości"?
1. Czytałem, że nie powinno się jeść nic tłustego na 2 dni przed oddaniem krwi. Jest ktoś w stanie poradzić, co najlepiej jeść przez te 2 dni, żeby nie umrzeć z głodu, a równocześnie być pełnym sił? Czytałem, że kompletnie odpada nabiał, kiełbasy, pasztety, czyli to, co najczęściej jadam...
2. Tydzień po pobraniu mam krótki wyjazd w Polskę i trochę się obawiam zasłabnięcia, ale czytałem po wpisach na wykopie, że ludzie chodzą na siłkę już 2-3 dni po pobraniu... Mam się czego obawiać czy mogę śmiało oddać?
3. Jakieś badania muszę mieć wcześniej zrobione czy robią wszystko na miejscu?
4. No i czy jest coś jeszcze, o czym powinienem wiedzieć lub zrobić, żeby oddać krew jak najlepszej "jakości"?
#wybory #wino #alkohol
Lub Ruby Cabernet też z Lidla, jedno z moich ulubionych.
Z białych - Sauvignion Blanc Yellow Taił - z kangurem. Ja kupuję w osiedlowym monopolowym.
Ogólnie jak chcesz food wine paring w sensie do kolacji to już dłuższy temat ale to najpierw musisz wiedzieć jakie żarcie i dopiero dobrać.