@flamezz pewnie , ale już jest po fermentacji, a razem z chmielem wprowadzisz tlen. Lepiej dla twojego piwa, gdy dostanie reduktor już teraz, razem z nieuniknioną porcją tlenu
Mirki, może było już milion takich wpisów ale zapytam jeszcze raz. Podrzuci ktoś jakiś dobry poradnik dla początkującego piwowara? W necie jest tego mnóstwo a chciałbym znaleźć możliwie najlepszy ( ͡°͜ʖ͡°) #piwowarstwo
Cześć #piwowarstwo Podzielcie się fajnymi doświadczeniami z owockami. Wstyd się przyznać ale dopiero robię pierwsze piwesio z owocowymi dodatkami ( ͡º͜ʖ͡º)
Oto jest lekko chmielony mosaic'iem Ale, fermentowany kveikami od FM, podbity laktozą, aktualnie na cichej z dodatkiem 3kg malin. Przy rozlewie planowany niewielkiej ilości dodatek ekstraktu z wanilii (laski macerowane w alko ~70%).
Siema piwne mirki. Kupiłem coobre cb5 i zastanawiam się nad zakupem płytowego wymiennika ciepła, gdyż chłodnica dosyć wolno się chłodzi plus wiąże się to z większym zużyciem wody - bądźmy more eko plis. Co myślicie o zakupie używki? Nigdy nie korzystałem z takiego wynalazku - rozumiem że potrzebuję pompy do działania. Dacie parę rad? Na twoim browarze taki wymiennik 12 plytowy to koszt 300+ zł. #piwowarstwo
siemka #piwowarstwo Zebrałem do video-kupy wszystkie metody przeciwdziałania utlenieniu z jakich korzystam od dłuższego czasu ze skutkiem zadowalającym wielce. Zachęcam do obczajenia materiału i podzielenia się własnymi sposobami ( ͡°͜ʖ͡°)
@NobelFiction: koledze chodziło raczej o dmuchanie sprężonym CO2 :D . Wymiana powietrza z atmosfery na to z płuc raczej nie miało by absolutnie żadnego sensu
Chciałbym zrobic hefeweizena, dunkielweizena i pszenicznego koźlaka (weizenbock) Jakie drożdże polecacie, najlepiej aby daly dużo banana. @piwowarz_pl pamietam ze Ty pytałeś o ciemną pszenicę która jest bananem w czekoladzie. Wyszlo cos z tego? #piwowarstwo
@lukaschels: Wyszło, i to zajebiście. Pod ręką miałem tylko WB06, M20 i FM41, jak łatwo się domyślić na FMach najładniej poszło, był banan w czekoladzie. Mogę podrzucić przepis później w wolnej chwili jeśli chcesz
@lukaschels: Mój przepis finalny wyglądał tak (po pierwszym podejściu zmodyfikowałem)
Pszenica - 50% Monach 2 - 20% Pale Ale - 18% ostatnie 12% - mieszanka caraf bez łuski I, II i III, raczej równomiernie.
W pierwszym podejściu było ok. 6-8% prażonego z Vikinga, nie wnosił on jakichś fajnych aromatów więc poleciałem w carafy które zrobiły fajną czekoladę ;) Wszystkie słody od początku zacierania.
@lukaschels: ja takie piwa praktycznie zawsze chmiele EKG + Saaz, ale Hallertauer tak samo się nada. Co do przerw robiłem standardowo jak w każdym ale - bez białkowej
Mam swojego dildosa ( ͡º͜ʖ͡º) Bawi się ktoś z iSpindel? Jeszcze nie skalibrowany. Zacząłem od poszukiwań lodówki pod fermentacje, a przeglądając piwo.org trafiłem na gościa które je składa. Miałem zamiar kupić zwykły sterownik do lodówki, ale zastanawiam się czy nie wziąść CraftBeerPi żeby sterował lodówką przy współpracy z iSpindle. Trochę się tylko cykam że tego nie ogarnę bo w sprawach technicznych totalny ze mnie lajkonik 乁
Ostatnio dużo się mówi o suszy i tutaj moje pytanie. Poprawi coś zastosowanie pompy zanurzeniowej połączonej z chłodnicą i znajdującej się w wodzie z lodem o temp. ok 5-7 stopni? Nie mówię o obiegu zamkniętym, ale przelaniu wody do innego zbiornika i ponownego jej wykorzystaniu. O ile zmniejszy się zużyta woda, gdy temperatura wody początkowa będzie miała 5 stopni? Tutaj filmik gościa, który tak robi, ma co prawda obieg zamknięty, ale
@fenis: @jmyung: Czyszczenie wymiennika masakryczne? coooo? ( ͡°͜ʖ͡°) Najmniejszego problemu z tym nie ma, wystarczy przepłukać i na chwilę zalać dezynfekantem, voila. Korzystam od dawna, nigdy żaden problem nie wystąpił. Wymiennik wewnątrz na jednym obiegu mieści zaledwie 200-300ml płynu, w zależności od wielkości - wyobraź sobie zatem skuteczność płukania pod pełnym ciśnieniem.
I co do montażu, tak samo nie ma najmniejszego problemu. Sam wymiennik
@jmyung aa, stąd takie doświadczenia z wymiennikiem, teraz rozumiem. Jak się jednak dba o nówkę od początku to jest bez incydentów ;) Daj znać jak sprawdzisz pompkę w boju, bo cena jest świetna
@pisaszbespiura pewnie że tak, te sprzęty są wykorzystywane w instalacji grzewczej więc bez obaw, są bardzo efektywne ( ͡º͜ʖ͡º) Co więcej można zawsze fajnie dostosować się do panujących warunków - jeśli w okresie letnim mamy cieplejsza wodę w kranie to można przykręcić lekko kran piwa, tak by zjechało w 15min, a nie 8-10 i jest pewne, że będzie schłodzone tak jak należy
@lukaschels @pisaszbespiura z hop stand zgadza się, przydałaby się pompka, a co do prze-chłodzenia, dobrze jest od razu w wyjsciowym fermentorze zdezynfekowanym termometrem sprawdzać temperaturę i ewentualnie dostosowywać przepływ kranikiem