Problem z tlenem piw z dużą dawką chmielu #piwowarstwo Tlen może szybko popsuć piwa chmielone na zimno. Nie dorobiłem się kega i na cichą zlewam z fermentora A do B, potem z B do butelek. Czytałem gdzieś, że warto użyć CO2, aby "wydmuchać" tlen z fermentora B przed zlaniem do niego piwa. Znalazłem takie coś na Allegro: https://allegro.pl/oferta/plantis-butla-1000ml-dzwon-co2-alternatywa-co2-6581242959 Taki sprej będzie ok? To czyste CO2? Nie wiem, czy to nie zbędny bajer
@dakcts: jasne, spróbuj. nie wiem na ile wystarczy Ci ta butelka, ale na pewno warto zawsze przed przelaniem opróżniać docelowy fermentor z powietrza. Dobrze jest to w sumie wprowadzić jako standard, więc może w sumie lepiej odłóż i kup sobie po prostu butlę CO2 ;) 2l z reduktorem będzie kosztowało ~220zł
@gieneq: kveiki od FM są wspaniałe imo, ostatnio kręciłem lekkiego malina ale na nich, do 32 stopni, a kolega fermentował bazę pod leśne piwo w 35-36C i był spoko profil
a z London Ale 3 absolutnie zawsze mam problem z przegazowaniem, który występuje po ok 3-4 msc i słyszałem już wiele podobnych przypadków po użyciu tych drożdżaków ( ͡°ʖ̯͡°) a szkoda, bo to chyba moje
Dla Mirków którzy myśleli o warzeniu #piwo w domu Ile to kosztuje, co trzeba kupić na wstęp i ogólnie, czy warto - nagrałem krótką rozprawkę na ten temat, jak ktoś ciekawy to zapraszam :) #piwowarstwo #tworczoscwlasna https://youtu.be/MGefLbHb9F8
@lunga: a to Cię zasmucę,bo akurat to, co Cię interesowało, zostało określone zdawkowo, że koszty energii są dość groszowe, a z kwestią wody, jest tak, że rozbieżność cenowa w różnych lokalizacjach w Polsce jest nawet trzykrotna - troche traci sens wyliczanie ( ͡°ʖ̯͡°) .
Jako piwowar też rozmyślałem i próbowałem wyliczać nieraz takie rzeczywiste koszty, ale ten film raczej skierowany jest do osób które jeszcze
Czy ktoś podłączał kran do kega przy pomocy takiej złączki? Zastanawiam się jak będzie z pianą. Nie mam póki co kegeratora i bardzo mnie irytują przewody, które niedość, że wiszą, to trzeba utrzymywać w czystości. Wołałbym myć sam kran. #piwowarstwo
@pisaszbespiura: o, dzięki ogromne ( ͡°͜ʖ͡°) gdzie kupowałeś 11tki? Bo o tych rozmiarach tez myślę, 19 chyba dla mnie zbyt duże. I w ogóle, idzie nalać do peta takie nagazowane piwo z kega przy obecnej temperaturze? Mam na myśli pienistość
Witam, planuje uwarzyć kolejne piwo z brewkitu. Został mi Lager Coopers ale chciałbym je dodatkowo dochmielić i na goryczkę i na aromat. Czy może ktoś doradzić jakie chmiele użyć i czy wrzuć do gotowania "brzeczki" czy na cichą? I chciałbym użyć innych drożdży np. US-05 czy to się uda?
@alvaros: imo bez sensu dochmielać brewkit na goryczkę. dorzuć jakiejś ameryki (samej Citry / Galaxy / Mosaic) zobacz sobie w wolnej chwili pozycję 'chmielenie na zimno' w artykule o chmieleniu na moim blogu -> https://piwowarz.pl/chmielenie
PS. co do drożdży - nawet nie bierz pod uwagę użycia tych od producenta - nieznajome pochodzenie, profil i zbyt mała ilość! od razu pakuj US-05 ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@alvaros możesz w woreczku by sobe uprościć, ale nie przepakuj go bo możesz wówczas stracić na wydajności chmielenia. Choć na pewno lepsze jest chmielenie luzem, gdzie chmiel ma najlepszy kontakt z brzeczka
@RomeYY: @RobaxX: jasne, że pociagnie. fermentacja ruszy, ale nie chodzi o to żeby po prostu ruszyła, tylko żeby była zdrowa. Fiolki FM mają znacznie mniej komórek niż wyeasty, czy wlp (nie pamiętam jednak konkretnych wartości). Jesli chcesz robić to dobrze, a nie średnio (z pewnym ryzykiem niedofermentowania i off-flavors jak aldehyd), to rób starter
@flamezz nie syp. Poza substancja właściwą której jest pewnie parę procent powłoka zrobiona jest ze skrobii która będzie odpowiadać za psucie się piwa plus wniesie ten skorupkowy posmak
#piwowarstwo chciałbym zrobić sobie mocno słodowe piwo, jakieś przepisy, propozycje, sugestie co do zasypu? ostatnio piłem w knajpie żytnie ale i bardzo mi zasmakowało. mam duży zapas monachijskiego II, myślałem żeby jeszcze dokupić żytniego i trochę poeksperymentować. nie musi być stylowe. jak macie jakieś fajne przepisy to się podzielcie
@TOP___BK wyszedł mi kiedyś bardzo fajny Brown Ale, bardzo slodowo-chlebowy i fajnie zbalansowany, mogę jutro rzucić zasyp, może się coś zasugerujesz ( ͡º͜ʖ͡º)
Tlen może szybko popsuć piwa chmielone na zimno. Nie dorobiłem się kega i na cichą zlewam z fermentora A do B, potem z B do butelek. Czytałem gdzieś, że warto użyć CO2, aby "wydmuchać" tlen z fermentora B przed zlaniem do niego piwa. Znalazłem takie coś na Allegro:
https://allegro.pl/oferta/plantis-butla-1000ml-dzwon-co2-alternatywa-co2-6581242959
Taki sprej będzie ok? To czyste CO2? Nie wiem, czy to nie zbędny bajer