@fexxer @hpiotrekh kłania się czytanie ze zrozumieniem. Wydałam prawie 150 zł, ale koszt UŻYTYCH składników to 64zł, wyślę wam bon do okulisty bo ewidentnie macie problem ze wzorkiem.
@maegalcarwen dla mnie to podnoszenie skilla kulinarnego więc uważam, że warto. Jeśli masz dużo ludzi w chacie i każdy chce 2, 3 pączki zjeść to się nawet opłaca. Na pewno jest jakaś satysfakcja. Wiele osób, które dobrze gotują i lubią to robić nie znosi babrania się w słodkościach, bo to jest więcej alchemii i liczenia proporcji niż fristajla. Ugniatanie ciasta na pączki trwa pół godziny, potem trzeba jeszcze godzine czekać, wcześniej w
@Polankowicz też bym została przy tych 6zł, ale w poprzednim wpisie ktoś pytał o uwzględnienie stawki godzinowej, dlatego podałam dwie wersje. Ja nie oszczędzam na składnikach jak już się za coś biorę, ogólnie dbam o jakość jedzenia. Z tydzień szukałam powideł różanych.
Mam wrażenie, że niektórych boli dupa, że nie poszłam po lini najmniejszego oporu jeśli chodzi o składniki i nie kupiłam najtańszych możliwych składników. Przykro się to czyta. Już więcej nie będę robić takich wpisów, gdy przeciętnego użytkownika zadowala jedzenie z McDonalda i czteropak Harnasia ¯_(ツ)_/¯
@HumanBeing nie mam frytownicy, mam garnek z olejem, w którym musze utrzymac 170 stopni. Nie uznaje biedronki, no ale już nie będę drążyć tematu. Pączki miały być pyszne i domowe, a nie najtańsze i z byle jakich składników.
Żeby zrobić 16 pączków, musiałam zakupić:
-mąka pszenna tortowa 1kg - 2,37zł
-mleko 1l - 4,47zł
-drożdże świeże 100g - 1,99zł
-4 jajka - 6zł *
-cukier trzcinowy 0,5kg - 5,99zł
-masło 300g - 9,49zł
-rum Bacardi 0,7l - 65zł
-ekstrakt z wanilii - 7,99 zł
-1 konfitura z róży i 1 z wiśni - 23,78 zł
-cukier 1kg - 4,49 zł **
-2 cytryny - 3zł
-olej 1l
https://youtu.be/I6OYEYRjUAI?si=fqCC2YB-ZflwLMvv
A stawka jest taka, bo tyle zarabiam netto