Witam Wykopowicze. Mam szybkie pytanie. Czy rurka fermentacyjna koniecznie musi być zatkana korkiem zabezpieczającym? Moja rurka przyszła bez takiegoż koreczka najwyraźniej przez błąd sprzedawcy i zacząłem się martwić... Dla ścisłości chodzi o Brewkit Coopers Stout 23l #piwowarstwo
- 0
Hej. Czy płynne drożdże, konkretnie Wyeast będą działać jeśli były w zamrażarce i były zamrożone przez jakieś trzy miesiące? Dodam ze warka dziesięciolitrowa jeśli ma to zwiększyć szanse ze coś jeszcze tam żyje.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Testuje sposoby na zwiększenie laktacji z wykorzystaniem słodu jeczmiennego. Jednym z nich są bezalkoholowe piwa, a zwłaszcza lubiane przez kobiety Karmi. Classic i Żurawina na propsie, niestety mrożona kawa ma za wysokie stężenie kofeiny i nie może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. A jakie są wasze ulubione piwa na poprawę laktacji?
#piwowarstwo #bezalkoholowe #piwo #karmi #madki #bombelek
#piwowarstwo #bezalkoholowe #piwo #karmi #madki #bombelek
Przy robieniu Brewkitu na mniejszą ilość litrów piwa przykładowo 8,5 l jest konieczne mniejsze wiadro do fermentacji czy większy fermentor 30 L będzie odpowiedni i nie wpłynie to na jakość piwa ?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
#piwowarstwo
I #!$%@?. 13 litrów poszło się czesać. Taka matowa plama na powierzchni + osad drożdżowy częściowo na powierzhcni. No i kwaskowość, kompletny brak słodkości i treściwości. Pewnie jakieś lactobacillusy. Ale i tak nie szkoda, bo kompletnie mi nie wyszło to piwo. Moim zdaniem błąd był w tym, że drożdże uwodniłem w za zimnej wodzie, albo za długo czekałem na rozlew, bo 2 to miało już kilka dni temu (robiłem
I #!$%@?. 13 litrów poszło się czesać. Taka matowa plama na powierzchni + osad drożdżowy częściowo na powierzhcni. No i kwaskowość, kompletny brak słodkości i treściwości. Pewnie jakieś lactobacillusy. Ale i tak nie szkoda, bo kompletnie mi nie wyszło to piwo. Moim zdaniem błąd był w tym, że drożdże uwodniłem w za zimnej wodzie, albo za długo czekałem na rozlew, bo 2 to miało już kilka dni temu (robiłem
- 0
@kuroszczur: to chociaz wrzuc zdjecie kibla do ktorego wylales, moze cos sie uda ustalic ;)
- 1
@kuroszczur: :)) no nic, faktycznie infekcja jak #!$%@?
- 0
Man tak ze czesto piwa robione przeze mnie lezakuja u dłuuugo i wg moich obserwacji: 1) piwa mocno chmielone starzeją się bardzo zle i szybko. Po paru miesiącach nie maja nic wspólnego z oryginałem i ciężko się pije 2) pilsnery/leżaki itp po 12m+ są nadal pijalnie i zbliżone do oryginałów 3) portery, risy wiadomo mogą leżeć do #!$%@? 4) pszeniczne, witbiery itd 12m+ na potęgę sie orzegazowuja ale smakowo są ok.
Generalnie
Generalnie
- 6
6 piw w godzinę wypiłem. Przez słomkę. Jak się czuję? Jest OKEJ.
#piwo #piwowpoznaniu #piwowarstwo #piwosz
#piwo #piwowpoznaniu #piwowarstwo #piwosz
- 0
#piwowarstwo
No siema,
jakie macie patenty albo szczotki do mycia butelek?
Ja w zwyklej zagialem koncowke na 180st i we wkretarke mocuje.
Jakich termometrów uzywacie? Mi pekl ostatnio ten szklany za 15zl i sie zastanawiam co teraz?
No siema,
jakie macie patenty albo szczotki do mycia butelek?
Ja w zwyklej zagialem koncowke na 180st i we wkretarke mocuje.
Jakich termometrów uzywacie? Mi pekl ostatnio ten szklany za 15zl i sie zastanawiam co teraz?
Siema, 2 tygodnie od nastawienia wina wino praktycznie przestało pracować, czy to już czas żeby je zlać?
Początkowo fermentacja była mega burzliwa, nastaw aż kipiał i musiałem go schłodzić dzięki czemu nieco się uspokoił. Owoców jest bardzo dużo, cukru 3kg, wody ok 8 litrów + to co w owocach. Bańka 15l. Ostatnio było chłodniej a wino miałem w garażu więc myślę, czy brak bulkania nie jest przez temperaturę. Czy może alkoholu już
Początkowo fermentacja była mega burzliwa, nastaw aż kipiał i musiałem go schłodzić dzięki czemu nieco się uspokoił. Owoców jest bardzo dużo, cukru 3kg, wody ok 8 litrów + to co w owocach. Bańka 15l. Ostatnio było chłodniej a wino miałem w garażu więc myślę, czy brak bulkania nie jest przez temperaturę. Czy może alkoholu już
- 0
@mateosz_inbecki: wina typie nie potrafisz zrobic a mamy uwierzyć ze kogoś stara potrafisz ? Rotfl ;)
- 0
#piwo #piwowarstwo Czas fermentacji. Pytanie Double IPA. Na angielskich mowia do 4 tygodni. Na polskich ze po dwoch tygodniach ble. Raz tylko mialem fermentacie 3 tygodnie. Bylo ok. Normalnie ALE robie w tydzien. Mam nastawione i juz prawie dwa tygodnie sie nie poddaje. a jest cieplo. Jeszcze nie mierzylem. Dwa dni temu dalem chmiel. Wyglada na czyste. 12 dni a to daje. Drozdzy dalem duzo. Dobrze nawodnilem. Byla
#piwowarstwo
Trochę mam ból dupy na samo wyobrażenie, że pójdzie trochę wody na zmarnowanie przy chłodzeniu brzeczki. Stosował ktoś może jakieś inne rozwiązania (np większy pojemnik z pompą zanurzeniową?). Niby mam podwórko, ale nie mam jeszcze wkopanej studni na deszczówkę. Ile średnio schodzi takiej wody na schłodenie brzeczki 15 l. (chłodnica kupiona od jakiegoś gościa, który robi na zamówienia)
Trochę mam ból dupy na samo wyobrażenie, że pójdzie trochę wody na zmarnowanie przy chłodzeniu brzeczki. Stosował ktoś może jakieś inne rozwiązania (np większy pojemnik z pompą zanurzeniową?). Niby mam podwórko, ale nie mam jeszcze wkopanej studni na deszczówkę. Ile średnio schodzi takiej wody na schłodenie brzeczki 15 l. (chłodnica kupiona od jakiegoś gościa, który robi na zamówienia)
Ciąg dalszy amatorstwa piwnego :
Po 10 dniach pierwsze sprawdzenie blg, ekstrakt spadł z 11 do 2, za trzy dni sprawdzę raz jeszcze, jak znowu będzie 2 to butelkuje.
Trochę nawaliłem z filtrowaniem brzeczki bo dużo chmielin pływa, w smaku i zapachu super banany i goździki.
#piwo
#pijzwykopem
#piwowarstwo
Po 10 dniach pierwsze sprawdzenie blg, ekstrakt spadł z 11 do 2, za trzy dni sprawdzę raz jeszcze, jak znowu będzie 2 to butelkuje.
Trochę nawaliłem z filtrowaniem brzeczki bo dużo chmielin pływa, w smaku i zapachu super banany i goździki.
#piwo
#pijzwykopem
#piwowarstwo
cześć, mam kilka piwek Fortuna z sokiem owocowym w składzie. Termin do 16.10.2021, można pić na spokojnie czy lepiej wyrzucić?
#browarnictwo #piwowarstwo #piwo
#browarnictwo #piwowarstwo #piwo
Cześć Mirki, pytanie amatora. Właśnie zacząłem przygodę z warzeniem piwa (póki co z ekstraktów). Zrobiłem pierwsza warkę Mangrove Jack's grapefruit ipa która się nagazowuje, a wczoraj nastawiłem druga z zestawu startowego Morgan's Mountain Lager tyle że zamiast drożdży dołączonych w zestawie dodałem Mangrove Jack's M54 które są teoretycznie lagrowe (tak, wiem, nie są lagerowe), ale fermentacja jest zalecana w temp 18-20 stopni. I tutaj pojawia się moje pytanie czy można trzymać fermentor
- 1
@GrS11: i tak będziesz potrzebował taki gar żeby po wysadzania zagotować brzeczke i to tutaj może się pojawić problem. Jak kuchenka nie ma wystarczającej mocy to w ogóle nie będziesz w stanie doprowadzić do zagotowania. Miałem dawno temu taki problem z dość stara kuchenka gazowa i ostatecznie wtedy zamieniłem kuchenkę na taboret gazowy :P
Hej. Zrobiłem dzisiaj test urządzeń do pomiaru ekstraktu brzeczki. Przygotowałem roztwór - 100g cukru na 1 litr wody. Roztwór schlodzilem do 20 stopni Celsjusza.
Refraktometr z aliexpress po kalibracji wodą mineralną (niestety nie mam destylowanej) pokazał wynik około 9,7 Brix.
Spławik natomiast dał wynik 11 blg.
Jak rozumiem wynik powinien wynosić około 10 blg/Brix? Więc refraktometr jest bardziej dokładny od areometru? Myślałem, że to właśnie spławik daje bardziej dokładne wyniki, a refraktometr
Refraktometr z aliexpress po kalibracji wodą mineralną (niestety nie mam destylowanej) pokazał wynik około 9,7 Brix.
Spławik natomiast dał wynik 11 blg.
Jak rozumiem wynik powinien wynosić około 10 blg/Brix? Więc refraktometr jest bardziej dokładny od areometru? Myślałem, że to właśnie spławik daje bardziej dokładne wyniki, a refraktometr
- 6
@Przeor1488: hmm no ale żeby ci pokazalo 10blg to powinienes zrobic sobie 1000g rozwtworu w ktorym 100g to cukier.
Zamierzam wziąć się za warzenie stouta z brewkita. Jakieś rady? Jakie drożdże najlepiej użyć? Słód ciemny czy jasny? W syropie czy w proszku? Do refermentacji sproszkowana glukoza czy dropsy?
#piwowarstwo #piwo #piwodomowe #pytaniedoeksperta