16gram w kolbie, Hyab Brasil espresso, czas ekstrakcji około 27-28s. Czuć słodycz i kakao. Jeszcze trzeba popracować ( ͡º͜ʖ͡º) Przy okazji na zdjęciu waga z aliexpress za niecałe 50zł.
Po 10 latach prowadzenia działaności w branży budowlanej-usługi ( ogrzewnictwo i serwis urządzeń grzewczych) postanowiłem zmienić nazwę firmy. Dlatego zwracam się tu do Was o pomoc.
Nazwa ma być krótka, łatwa do wypowiedzenia i najlepiej polska. Z doświadczenia wiem jakie to irytujące literować. nazwę firmy biorąc fakturę. W związku z tym, że współpracuję z kilkoma firmami, które produkują urządzenia jedyna nazwa która mi wpadła do głowy to: VDBA Ale liczę, że wymyślicie
Przesiadłem się z taniego młynka zarnowego i różnica jest kolosalna. Jestem z niego zadowolony. Testowalem i 1 i 2. Używam z hopperem. Oglądałem też Niche ale za drogie jednak. Za Specialite dałem 1600 po rabacie. Myślę że na tym mlynku się już zatrzymię.
@JOUKI: używam zwykłego mleka 3.2% Testowałem specjalne dla baristów ale osobiście nie odczułem dużej różnicy. A jeśli chodzi o ręczny spieniacz to myśle, że da radę. Dużo osób z tego co widziałem pieni mleko w french pressie i też malują wzorki ( ͡°͜ʖ͡°)
@CapaldiTheDoctor: na pocieszenie dodam, że nie zawsze mi tak wychodzi. Raz mleko ładnie się wlewa do kawy raz nie. Z tego co widzę po Twoich postach to sprzęt masz fajny. Ja dopiero od wczoraj testuje nowy młynek. Następny cel wymiana ekspresu ale to trochę potrwa (╯︵╰,)
@DunningKruger: pokaz jaka masz dyszę do spieniania. Ja przy budżetowym ekspresie robię coś takiego. Mam delonghi dedicę i lepiej się spienia mleko jak usunie się ta grubą rurkę z spieniacza.
@DunningKruger: może jakby się dało to rurkę ściągnąć to by lepiej pieniło się mleko. Kwestia też z jakiego dzbanka wlewasz mleko. O końcówkę chodzi. Mialem z ikei to byla lipa