#seriale #chwalesie Leżę sobie w użku, oglądam drugi sezon Prawych Gemstonów i pije sobie tubkę takom typu słodkie mleczko. Czy można sobie wyobrazić lepszy piomtek?
#gotujzwykopem Dobra, dlatego że wyszło mi tak zajebiscie, że robię z marszu drugą porcję to czuję się w obowiązku z podzieleniem tym przepisem na szarpano wieprzowinę z wami.
Bierzemy łopatkę wieprzowo bez kości i jak mamy czas i chęci, to mozemy poodcinać trochę tej błony, jeśli jest z jednej strony. Potem marynujemy w przyprawach. Ja zrobiłem pastę z ajavaru + przyprawy (sol, pieprz, papryka wędzona, ostra papryka) i zostawiłem na cały dzień i noc.
Rano wstałem, pokroiłem na pół, lub trzy cześci kilka cebul i całych ząbków czosnku i położyłem na spodzie naczynia żaroodpornego. Wrzuciłem na to mięso i zalałem wyciskanym sokiem z ananasów. Ja akurat kupiłem w biedro taki naturalny w pół litrowej butelce i wlałem pół tego do środka. Nastepnie przykryłem naczynie i wstawiłem do piekarnika na 100 stopni na jakieś 4 godziny. Miałem półtora kilogramowy kawałek mięsa, teraz mam dwu- więc myślę, że potrzymam z 5-6h.
#f1 #kanalsportowy Ale ze @janparowka nie będzie obecny na wielkiej wykopowej koteriadzie to jest jakiś skandal. Powinien dostać przepustkę z banicji na te 2h przynajmniej
#gotujzwykopem Bede jutro robił szarpano wieprzowinę z łopatki, którą dzisiaj zamarynowałem i tak się zastanawiam.
Będę piekł w temperaturze 100-120 stopni przez jakieś 4-5 godzin i się zastanawiam czy jest w ogóle sens, żeby na początku, lub końcu pieczenia zrobić to bez przykrycia w wyższej temperaturze, żeby z zewnątrz się zapiekło, jeśli i tak ostatecznie będę to mięso rozdrabniał i jadł to później jako takie burgery i wrapy z tortilli?
@Glacial: Polecam Ci ten przepis: https://www.youtube.com/watch?v=aTwNgNh_Ig0 Masz w nim też wyjaśnione dlaczego normalne pieczenie, czy to zamknięte czy otwarte nie jest optymalne. Ja jeszcze ten przepis trochę zmodyfikowałem, bo w Polsce raczej się nie sprzedaje całego ramienia tylko podzielone na łopatkę i karkówkę. Każda z tych części będzie chudsza. Więc na wierzch dodałem słoniny.
Jeżeli chcesz piec tradycyjnie to możesz otworzyć ale lepiej na koniec. Ale lepsze będzie obsmażenie bo da ten sam smak tylko bardziej (reakcja Maillarda). Tylko że obsmażanie mokrego faktycznie będzie
#gownowpis #przemyslenia Biorę prysznic co najmniej raz dziennie, codziennie. Nogi ostatni raz myłem 20 lat temu, kiedy musiałem skorzystać z umywalki, kiedy prysznic miał awarię ( ಠ_ಠ)
#pijzwykopem Powiem wam szczerze moi alko przyjaciele, że już zupełnie porzuciłem standardowy drink w postaci whysky & cola na rzecz czystej czarodziejki wódeczki i jakiegoś naturalnego sok owocowego. Pomarańczowy, mandarynkowy, ananosowy itp Drinki z każdym z tych soków wychodzą naprawdę mega dobre i na domówkach, imprezach, klubach pije już tylko coś takiego i czuje się po tym na drugi dzień świetnie. Generalnie pozdrawiam i polecam
Gdyby nie shitposty w gorących, to nie wiedziałbym, że w ogóle są teraz jakieś igrzyska xD