Mirki z #piwowarstwo czy jedna saszetka suchych drozdzy wystarczy do zestawu na 25 litrów czy max co mogę wyciągnąć z jednej saszetki to 20L standardowe?
za przeproszeniem #!$%@?ć straż miejską wczorajsza nawałnica zalała mi dół domu prosząc ich o pomoc w ogarnięciu tego wszystkiego wypieli się na mnie jak i na sąsiadów a kilka godzin później zakładali blokady na koła parę ulic dalej to za co płacimy podatki
@Craft_Chief: nie przepraszaj. Ja po pogrzebie babci jak rozwoziłem żałobników i stanąłem na chwile na zakazie żeby odprowadzić słabo chodzącego i o kuli wujka do domu, to mi dali stówke mandatu i na nic były tłumaczenia. #!$%@?ć debili ze straży miejskiej.
@Craft_Chief: wiem co mówisz cumplu, sześć dni temu kupowałem kilogram mięsa w tesco. zabrakło mi 20 groszy a za mną stał właśnie koleś z SM, w pełnym umundurowaniu, więc mówie żeby mi dorzucił bo na niego podatki płacę, a on nie dał, tylko stoi się po wonsie gładzi i patrzy, to baba musiała mi te 5 deko odkroić, żeby wyrównać. Powiedziałem mu że Gazeta Stonoga go #!$%@? i poszedłem.
@TheFuckingRoses: strzelam wartościami bo zgubiłem swój notatnik. Chyba 600g cukru trzcinowego wymieszane z 2l wody. Pamiętam że blg podskoczyło z 7 do 9,5. Żadnych posmaków bimbru nie ma. Wręcz wydaje mi się że doszła lekka owocowość. Warto przeczytać o tym na wiki.piwo.org
Mirki, głównie z #poznan jest coś ciekawego w Factory w #lubon? Bo chce jechac, ale nie wiem czy warto. Jakies kurtki w zakresie #cebuladeals i generalnie jakas tania #modameska? #pytanie #kiciochpyta
Czy słody ze Strzegomia dużo różnią się od słodów z Weyermanna? Zastanowiło mnie to bo porównując ceny na browar.biz 5kg Pale Ale z Weyermanna kosztuje 25,90 zł, a 5kg ze Strzegomia to 17,99. Czy słody różnią się np. wydajnością, smakiem czy są one porównywalne? #piwowarstwo
#piwowarstwo #piwo moja pierwsza warka - weizen. Mimo ogromnej ilosci bledow i slabej wydajnosci i zaledwie tygodnia w butelce piwko smakuje zacnie. Za tydzien powinna byc petarda ;)
Mireczzki, jak wysładzacie, filtrujecie i ile jaka wam wychodzi z tego sprawność? Ja ostatnio z paczki surowców uzyskałem 55% czyli 16.5l 12BLG ( ͡°ʖ̯͡°). Coś musze robić nie tak. #piwowarstwo
@yelen: Mi za pierwszym razem na słodach wyszło 16l 11 Blg z zestawu na 20l 12 Blg. Z tego co zauważyłem u mnie problemem była chyba zbyt szybka filtracja (za mało zredukowałem przepływ na wężyku).
W czasie 8 dni mój Belgian Pale Ale zszedł z ok 11.5 Blg do 7 Blg. Od środy do dzisiaj zeszło ok 0,5Blg. Jakie mogą być potencjalne przyczyny tego? Drożdże S-33. Przez 5 dni fermentor był w pokoju o temp. ok 18-19 stopni. Potem podniosłem do 20, a wczoraj do 22. Czy możliwe że drożdże zasnęły z powodu zbyt niskiej temperatury? Czy zacieranie w zbyt wysokiej temperaturze mogło się przyczynić słabej fermentowalności?
@Papasanbaba: poprzednio stout 12,5 blg zszedł do 5 w tydzień i więcej nie zszedł. A tutaj w 8 dni tylko do 7 blg z jakichś 16 litrów brzeczki. No nic, poczekam jeszcze kilka dni.
@WapniakZJury: drożdże prosto z saszetki, rehydratowane przez ok 30 minut. Co do napowietrzenia to może to być to, choć przez kilka minut kołysałem co poprzednio wystarczyło.
@pilot1123: jest to moje drugie piwo dlatego wybrałem zestaw Belgian Pale Ale z Browamatora. Pewnie coś z zacieraniem bo po dosypaniu cukru bulka jak szalone. Już się niejako pogodziłem z tym że może nie wyjść. Na pewno wiele cennych doświadczeń wyniosłem z warzenia.
@pilot1123: Kwestia mojego braku doświadczenia. Dopiero chyba podczas podgrzewania wody do wysładzania zacząłem mieszać mocniej wodę i brzeczkę. Wcześniej były chyba nieprawidłowe odczyty z powodu złego rozłożenia temperatur. Ale jeszcze zobaczę z czajnikiem z termometrem.
Mireczki z #piwowarstwo w sobotę zamierzam uwarzyć swoje drugie piwko. Będzie to zestaw Belgian Pale Ale z Browamatora. Jednakże z pierwszego warzenia zostało ok. 40g Simcoe, którego prawdopodobnie nie będę w stanie użyć przez kilka miesięcy. I tutaj pytanie, na jakim etapie go dodać? Raczej średnio pasuje ten aromat do stylu, a na goryczkę nie chcę dawać by mogła go pić też rodzina.
#piwowarstwo Mirki, czy zapach stęchłego piwa w fermentorze to normalna rzecz? Fermentory były dokładnie umyte i zdezynfekowane pirosiarczynem po zlaniu z nich piwa, ale przed chwilą je otworzyłem i poczułem piwo i jakby odrobinę pleśni. Zapach jest bardzo delikatny, ale czy to może być coś niebezpiecznego?
5/100 Imperator Bałtycki warka #3. Duża goryczka, mocna paloność, leciutko wyczuwalny alkohol - nie przeszkadza. Bardzo dobre piwko, mimo dużej ilości alkoholu bardzo pijalne. Polecam, chociaż już pewnie nie dostaniecie ( ͡º͜ʖ͡º). #piwo #100piwdokonca2015
Całkiem przyjemne, pijalne piwko ze średnią goryczką. Z moim tempem konsumpcji coś czuję że nie wyrobię do końca roku. :D 4/100 #piwo #100piwdokonca2015
nr 3/100 Doctor Brew Xmas Rye - Pierwszy Xmas i chyba pierwsze większe rozczarowanie jeśli chodzi o craft. Zdołałem wypić może 200 ml. Aromat praktycznie tylko czarne haribo, anyż. Smak trudno opisać, rozgrzewające, mnóstwo przypraw, ciężkie, duża goryczka. Nie współgrało to ze sobą. Moim zdaniem przedobrzyli z tym wszystkim, ale wierzę że komuś to mogło smakować. #piwo #100piwdokonca2015 Zdjęcie nie moje, już wkrótce lecę na żywo.
@Alcoholic_Desacrator: Nie wiedziałem co wziąć: Saint No more czy Xmasa to kumpel wylosował Doctorów. Pech. Ale człowiek uczy się całe życie, teraz już wiem że to pic tak samo jak dyniowe piwo.
002/100 Podróże Kormorana rauchbock - bardzo fajna wędzonka, jedna z moich pierwszych przygód z tym stylem. Czuć kiełbasę i ser. Polecam! (zdjęcie z neta) #piwo #100piwdokonca2015
@Craft_Chief: Jedyne co pamiętam z tego piwa, to że niestety trafiłem na słabą warkę i niestety smak nie był zbyt intensywny. Podobno jak się trafi na dobrą warkę to daję radę (tak jak coffee stout).
Jako że jestem nowy to witam i dołączam do zabawy. nr 1/100 Miłosław Pilzner z browaru Fortuna pity w nowy rok na odtrucie. Na razie bez zdjęcia. #piwo #100piwdokonca2015