Jak ci Kreteńczyk daje zlecenie na przygotowanie moussaka to wiedz że coś się dzieje, że Hades się tobą interesuje ( ͡°͜ʖ͡°) Ciekawostka: moussaka nie jest narodową potrawą Grecji jak wielu myśli. Jest nią fasolada. Moussaka nie jest nawet grecką potrawą tak na prawdę #gotujzwykopem #moussaka #legancko
@Aranos: tak w ogóle można by godzinami dyskutować bo zrobienie wybitnej potrawy wymaga wybitnych składników a o to może być trudno poza Grecją. Nawet taka głupia rzecz jak pasta z pomidorów może stanowić problem, świeże zioła, wino do sosu mięsnego, mięso samo w sobie, oliwa. Z tego samego powodu będzie trudno zrobić dobry bigos mieszkając poza Polską i nie mając dostępu do lokalnych polskich produktów najwyższej jakości
Z takich newsów to wjeżdżam na grubo w uprawę papaji. Dogadałem się dziś z somsiadem który wydzierżawi mi fragment pola i załatwi zbyt w lokalnych restauracjach i delikatesach ( ͡°͜ʖ͡°) jak nie wyjdzie to trudno. Niski koszt inwestycji więc nie będzie płaczu. Teren niezbyt wielki ale na 30 drzew powinno styknac. Fajna piaszczysta ziemia tak jak papaja lubi i otoczona drzewami pomarańczy co osloni od wiatru
Jeszcze trochę i hop z babo zamieni się w papaję. Żremy co dzień i końca nie widać xD kolejne 3kg do zjedzenia xD ile można… #belkotuprawia #ogrodnictwo #papaja #zbiory
Jakby kogoś zastanawiało jak żarłoczna jest szarańcza egipska. No to właśnie tak jest żarłoczna ( ͡°͜ʖ͡°) damage dokonany przez jednego osobnika który siedział tam może z kilka godzin. To liść który ma ze 35cm szerokości. W zasadzie to miał bo do obcięcia #ogrodnictwo #belkotuprawia #szkodniki #szarancza
@JaNieGejJaPapiesz: dziwie sie, że wielu tego nie robi, bo jesli chodzi o wizualia to zima jest najpiekniej. Wszystko kwitnie, zielono jest a nie jak teraz ziemia spalona słońcem jak w post apo jakimś
@Szczkeko_Szczulki: pamietaj ze tez musi być przepływ powietrza odpowiedni, aby wilgoc sie nie kumulowała. Gdyby w polsce dało się bezproblemowo suszyć na słońcu to była by to powszechna praktyka. A nie jest. Głównie dlatego, że to bardzo trudne a może nawet niemozliwe z powodu warunków pogodowych jakie w polsce panują
Dakos tego typu. Słodka mizithra, pomidory, kapary, łoregano, paximadi, łoliwa i kapka łoctu Ważna rzecz: pomidory muszą być starte na tarce o grubych oczkach aby po bożemu było
@troglodyta_erudyta: zupełnie dwie różne rzeczy. Jedyny wspólny czynnik to pomidory ale nawet one inaczej są przygotowywane. Tylko na pozór są podobne te potrawy
@remlezar @DzieckoNeo1997 Tak, przepisy to w większości moje pomysły, które robię, piszę i testuję, a potem wstawiam. Sam je wymyślam czy pochodzą od mojej rodziny. Jak wrzucam, to czasami dostaję od innych jakieś fajne wskazówki. Lubię gotować w wolnej chwili, więc często coś kombinuję w kuchni. To mnie relaksuje i wypełniam tym czas. Jak coś mi wyjdzie i smakuje, to wrzucam tutaj. Wykop traktuję również jako swój blog. Staram się
@moja-walka Ja lubię jak słodkie są. Tak samo z szejkami. Z cynamonem ciekawe połączenie. Nie próbowałem. Truskawki muszą być zimne, aby lody się zrobiły. Tak, widziałem, że niektórzy banana dodają. Ja nie dodałem. Chciałem same truskawkowe. Z odżywką białkową jak masz, potrzebujesz, to więcej białka. Kiedyś robiłem też z nią. To fajnie jak zrobiłeś i dobre wyszły.
Ciekawostka: moussaka nie jest narodową potrawą Grecji jak wielu myśli. Jest nią fasolada. Moussaka nie jest nawet grecką potrawą tak na prawdę
#gotujzwykopem #moussaka #legancko
źródło: IMG_0597
PobierzZ tego samego powodu będzie trudno zrobić dobry bigos mieszkając poza Polską i nie mając dostępu do lokalnych polskich produktów najwyższej jakości