Wykopowicze!
Pierwszy raz zwracam się do Was o pomoc, gdyż jest to ciekawy i zarazem interesujący temat.
Muszę przygotować na ten weekend rodzinny obiad dla 12 osób. Muszą być spełnione proste warunki:
1. Ponieważ nie jestem zamożną osobą składniki nie mogą mnie wynieść fortuny
2. Z wyżej zakupionych składników chciałbym przygotować danie główne składające się z jakiejś zupy oraz drugiego dania
(moja lepsza połówka przygotowuje deser i coś jeszcze więc nie muszę się tym martwić :P )
3. Chciałbym aby podane dania wyglądały smakowicie, kolorowo i zrobiły wrażenie na moich gościach a zarazem były smaczne.
Chciałbym przeprowadzić konkurs na najlepszy przepis. Wybiorę "jedną zupkę" i "jedno drugie danie"
Jeśli mój wykop wejdzie na główną i znajdę ciekawy przepis obiecuję odwzajemnić się udokumentowaniem całych przygotowań wraz z opisami. A może jakiś filmik?
W domu jest kot ciamajda - dorzucę kilka fotek z jego pomocy :)
Danie muszę przygotować na sobotę więc w czwartek najpóźniej muszę się zdecydować co przyrządzić. Może być ciekawie, czekam na ciekawe pomysły :)
Pozdrawiam,
Zdzisław!
Komentarze (72)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Moja skromna propozycja...
Co powiesz o zupie gulaszowej? Za ktora wszyscy przepadaja (odemnie). Podawana w malych miseczkach... wlasciwie... nie tyle jako 1-wsze danie... tylko jako forma przystawki... z pieczywem czosnkowym... Oki... zupa... moze do najtanszych nie nalezy... ale zrobi o wiele lepsze wrazenie, niz rosol... ;)
Na 2-gie danie... zalezy jaka chcesz kuchnie... Ja widzialbym na 100% pieczone polksiezyce z ziemniakow w
jako pierwsze danie polecam krem pieczarkowy (możesz kombinować z innymi grzybami)
do drugiego proponuję zapiekane ziemniaczki z kurczakiem z miodowo - musztardową glazurą
2 danie - chili con carne + sałatka
na 12 osób w 50-60zł się zamkniesz myślę.
Pozdr.
Możesz śmiało zaszaleć i kupić winko (biorąc pod uwagę że jest to impreza rodzinna 12 osobowa to na pewno niektórzy nie będą pili alkoholu).
potrzebujesz:
1 cebula (kroisz w kosteczke)
0,3 kg sera zółego (trzesz na tarce)
majonez (nakladasz lyżką stołową)
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym (przed nakładaniem rozdrobnij widelcem)
5 jajek (gotujesz, póżniej białko kroisz w kostkę, a żółtko osobno trzesz na tarce - dajes do osobnych naczyń)
Prosto się robi:
bierzesz miske/czy cos w czym bedziesz ja podawal, na jej dno dajesz białko, pózniej dajesz połowę puszki tuńczyka-jej skład, nie puszkę;)