Naukowe porównanie zawartości kofeiny w produktach spożywczych
Czy wiesz, że zawartość kofeiny w filiżance kawy różni się, nawet jeśli przygotowywana jest przez tę samą osobę, taką samą metodą każdego dnia? Czy wiesz, że więcej kofeiny od niej ma tabliczka gorzkiej czekolady?
theryder z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 21
Komentarze (21)
najlepsze
1. Saga sprzedaje mniejsze ilości w torebkach (1,6 g zamiast 2 g)
2. Już po 15 s w przypadku herbat ekspresowych można uzyskać całkiem przyzwoitą ilość kofeiny
3.
Kiedyś stosowałem świetną metodę na polepszenie działania kawy jeśli musiałem zakuwać do późna a już czułem że odpadam. Szybko piłem mocną kawę, zaraz robiłem sobie 15 minutową drzemkę i po przebudzeniu byłem jak nowo narodzony, zwarty i gotowy ;)
1. 1,4g nawet
4. Podobno dlatego, że przy długim parzeniu zwiększa się też ilość taniny (dlatego herbata robi się cierpka), która utrudnia wchłanianie kofeiny.
I to jest prawda i to jest fakt! Hej!
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
To jest część większego opracowania, dałoby się likna do reszty ?
W 10 minut po spożyciu w krwi pojawia się stężenie wystarczające do pobudzenia, a pełen efekt osiąga dopiero po 30 minutach. Działa od razu, tylko trzeba poczekać aż się wchłonie w ilości w jakiej nie jesteśmy uodpornieni (jakoś rok+ temu czytałem ładne wyniki badań, ale niestety nie trzymam tego w zakładkach)