Gotuj z wykopem! Pomóżcie, poratujcie sprawdzoną recepturą na POMIDORÓWKE!
Halo! GOTUJ Z WYKOPEM!!! Potrzebuję przepis na POMIDOROWĄ! Jakiś sprawdzony. Przejrzałem już pół internetów i jakaś masakra jest w internetach z pomidorówką - wszystkie przepisy na kostkach albo jakichś wegetach - ja chcę zrobić na prawdziwym wywarze - drobiowo-wieprzowym - podstawę...
kubapoz z- #
- #
- #
- #
- #
- 9
Komentarze (9)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Ze świeżymi pomidorami i na koncentracie
Jeśli pomidory mają być bez skórki, gotujesz wodę w czajniku. Z pomidorów wycinasz zieloną część a skórkę delikatnie nacinasz (wokół na parę razy, hmmm jakby to powiedzieć... żeby powstało coś podobnego do obranej pomarańczy :-D). Pomidory wkładasz do miski, zalewasz wrzątkiem, przykrywasz i czekasz chwilę (jakieś 5 min na oko). Wyjmujesz i zdejmujesz skórkę, powinna ładnie schodzić. Kroisz i wrzucasz do wywaru, gotujesz chwilę. Jak wywar przejdzie pomidorami dodajesz koncentrat. Ja odlewam troch zupy do miseczki i wrzucam koncentrat, dokładnie rozprowadzam trzepaczką i wlewam do wywaru. Im więcej koncentratu tym gęstsza będzie zupa.
Dodatki/rady:
Robisz sobie bazę, np. bulion drobiowo-wołowy albo tylko drobiowy. Mówisz że z tym nie masz problemu więc nie ma co się rozpisywać. Odcedzasz mięso i warzywa zostawiając sam płyn. Powinno być go ok. 2 l. Do tego dodajesz 1 l przecieru pomidorowego (nie koncentratu!), łyżkę cukru. Można też dodać jeszcze małą puszkę koncentratu 30%. Doprawiasz sobie pieprzem i solą.
Podawanie: Do talerza nakładasz trochę makaronu lub ryżu (ugotowane oczywiście), zalewasz