Dziś szybki przepis na romantyczną kolację dla dwojga ;) Gwarantuję, że po tym daniu wszystko pójdzie jak z płatka ;)
Potrzebne produkty:
- 500 dag piersi z kurczka
- pół kostki masła
- ser pleśniowy 100 gram (zielony lub niebieski, nie musi byc dokładnie taki)
- śmietana 18 %
- serek topiony ementaler Hohland.
- makaron "Tagliatelle" ( bardzo ważne żeby był właśnie taki, jak na zdjęciu )
- czarne oliwki
- 2-3 pomidory.
Przygotowanie :
1. Kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i smażymy na ROZGRZANYM tłuszczu. Kiedy zobaczymy,
że zrobiło się za dużo wody na patelni odlewamy i dalej smażymy. Dla smaku podczas smażenia możemy
dodac przyprawę do kurczaka lub po prostu sól i pieprz. ( zdjęcie usmażonego kurczaka poniżej ).
2. Kiedy kurczak jest usmażony możemy szybko przygotowac sos.
W małym garnku w pierwszej kolejności należy roztopic masło na wolnym ogniu.
Kiedy masło się rozpuści kruszymy w rękach ser pleśniowy i dodajemy go po kawałku cały czas wszystko dobrze mieszając.
Na początku może nam się wydawac , że "to się nie połączy" ale gwarantuję , że będzie inaczej.
Kiedy roztopimy masło i dodamy ser pleśniowy to czas wrzucic do garnka kawałki sera topionego (wrzucamy cały).
Należy pamiętac, że wszystko robimy na wolnym ogniu i cały czas energicznie mieszamy.
Na koniec dodajemy powoli śmietanę: około 8 pełnych łyżek (chociaż wszystko zależy od naszego smaku, można dodac więcej)
Wszystko tworzy kremową konsystencję.
3. Do gotowego sosu dodajemy naszego usmażonego kurczaka
4. Pomidory, pietruszkę i oliwki kroimy. Ilośc zależy od naszych upodobań. ( pietruszka jest konieczna i nie można jej pominąc :)
5. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Makaron wykładamy na talerz polewamy sosem , posypujemy pietruszką i oliwkami, wykładamy pomidory.
Oczywiście wszystko w bardzo elegancki sposób ;)
Czas przygotowania 30 min.
Do tego polecam schłodzone wino , czerwone półwytrawne.
Smacznego :)
Oczywiście odpowiem na wszelkie pytania.
Komentarze (246)
najlepsze
czerwonego wina nie chlodzimy ! tylko biale..
do kurczaka polecam dodac troszke smietany, bazyli, ziol prowanalskich i rozmarynu, mozna rowniez troszke czosnku
jezeli macie znajomego co jezdzi do wloch (chociaz by po samochody) niech wam przywiezie pare butelek
Cholera, że też na to nie wpadłem... idę obdzwonić wszystkich znajomych handlarzy autami z Włoch.
Jednak wypisanych składników stanowczo za dużo, jak na jedną kolację dla dwóch osób (a nie jem mało).
Wystarczy spokojnie 1 pierś z kurczaka (200-250 g), 1 średniej wielkości pomidor, składników sosu również o ok. 1/2-1/3 mniej...
I jeszcze czepiając się, nie jest wymieniona pietruszka w liście zakupów, i 500 dag kurczaka to 5 kg ;)
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Rozumiem, że wykop jest adresowany do wykopowiczek ;)
2. Na ilustracji są 3 talerze, ktoś na randkę przychodzi z osobą towarzyszącą ;) ?
Działa :)
1. Czy można zamienić masło na coś lżejszego? Toż to sam tłuszcz w tym sosie pływa.
2. Czy zamiast śmietany nie lepszy będzie jogurt naturalny?
3. Co z przyprawami do sosu?
4. Można zamiast sera topionego użyć mozzarelli?
5. Czy makaron spaghetti też się nadaje?
1.Pewnie można tylko co? Na maśle roztapia się ser pleśniowy który bez tłuszczu przypali się na patelni.
2. Też o tym myślałam ale nie próbowałam. (następnym razem to na pewno zrobię)
3. Sos nie potrzebuje przypraw bo ma swój wyjątkowy smak dzięki serom.
4. Osobiście bym nie dodała.
5. Jak każdy inny ale według mnie ten jest najlepszy.
Ja zamiast liczenia kalorii i ilości tłuszczu proponuję troszkę ruchu po kolacji
nie chciał (w)stać
Ale przepis jest ciekawy więc wykop ode mnie.
Dzisiaj u mnie w menu:
-Melon z owijany szynką bajońską.
- Palourdes zapiekane w piekarniku z masłem czosnkowym i ziołami. Podane w zestawie z małżami św Jakuba zapieczonymi w sosie grzybowo-serowym oraz jednym pomiodorem z nadzieniem ryżowym.
-Deser banalny i prosty,
Mogę Cie dotknąć ?