Gotuj z Wykopem - chleb pszenny na zakwasie
Odkąd sam spróbowałem zrobienia tego chleba, staram się nie zaglądać na dział z pieczywem w hipermarkecie ;) Może za pierwszym razem jest trochę zabawy, ale rezultaty są na prawdę rewelacyjne!!!
ex3v z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 64
Komentarze (64)
najlepsze
1. Mąkę żytnią tradycyjnie stosuje się do chleba, bo ona zatrzymuje wodę lepiej niż pszenna, więc dobry żytni chleb jest świeży nawet tydzień! Skórka stanowi naturalną izolację przed wysychaniem. Bułki pszenne mają trwałość max. 2 dni. Wodę najbardziej zatrzymuje sól, ale jej nadmiar nie tylko źle smakuje, ale zabija też drożdże/zakwas.
2. Mąka pszenna przy wyrabianiu ciasta uwalnia gluten, który spaja ciasto niczym klej i się ono nie rozrywa, co widać najlepiej na przykładzie "kręcenia" pizzy. Pszenna mąka jest też świetną pożywką dla drożdży, dzięki którym ciasto szybko wyrasta i robi się pulchne.
3.
"Chleb czysto pszenny na żytnim zakwasie, to już czysta głupota"
"Pszennego pieczywa NIE robi się na zakwasie!"
Ja robię od wielu lat chleb w domu na wiele sposobów i pierwsze słyszę że czegoś tam nie można na zakwasie. Zakwas można zrobić nawet ze zwykłej tortowej mąki pszennej, a tym bardziej z mąki razowej pszennej. Robiłem zakwas pszenny i chleb wyszedł równie dobry jak żytni na zakwasie. Możliwości jest wiele
Przy okazji można sobie zrobić test na prawdziwość razowca na zakwasie - jeśli po 2 tygodniach możesz go jeść i nie ma jakichkolwiek śladów pleśni
Zresztą upieczenie chleba to wbrew pozorom żaden wysiłek jak się ma dopracowaną technologię.
- dziennie tracę 2 minuty na pielęgnację zakwasu
- jeżeli chcę upiec chleb, to
Co do mąki to jeden koszt to jest zakwas, bo jego wychodzi Tobie po tygodniu ze 300-400g , a do chleba zużywasz tylko niewielką część z tego, także myślę że zakwas bezpośrednio na jeden chleb kosztuje ze 30gr. Do tego 650 szymanowskiej to koszt jakichś max 2zł (zależy
Sama często sobie piekę i jeśli częstuję w pracy lub na studiach swoimi bułeczkami to ludzie chwytają ;)
Polecam dodawać różne ziarenka dla smaku i metabolizmu- słonecznik, dynię, siemię lniane, albo na słodko - z suszonymi śliwkami.
Etap 1- Zakwas:
Biorę słoik, wsypuję do niego trochę mąki (z każdej wychodzi, nawet tortowej, 450), wodą zalewam tyle by się ładnie wymieszało, przykrywam ścierką. Na drugi dzień dodaję do tego mąki i trochę wody, mieszam, odstawiam. Powtarzam tak przez 5- 7 dni (nic się nie stanie jak przedłuży się o kilka dni)
Etap
Tak pytam, bo widzę że wielu z Was ten chleb piecze to i pewnie ktoś z taką maszynką miał styczność. Z takiego urządzenia da się zrobić identyczny chleb jak w tym wykopie, czy po