Warszawski przysmak PRL-u
Zofia Kosińska - wnuczka pierwszej właścicielki lokalu, która prowadzi Restauracja Murzynek, która znajduje się na ul. Nowomiejskiej 1. pokazała nam legendarny przysmak stolicy. Bułkę z pieczarkami wymyślono w latach 60 i do tej pory ma liczne grono odbiorców. Zosia uważa, że duch jej babci wciąż cz
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 14
- Odpowiedz
Komentarze (14)
najlepsze
Mogę przestać mówić "cyganić", "żydzić", czy "sto lat za murzynami" mając na względzie czyjeś dobre samopoczucie (a mi to ujmy na honorze nie przynosi) ale ważne jest, że "mogę" a nie jestem zmuszany.
@CyberMonoPlexer: i powinien tam pozostać!
Natomiast szukam bagietek takich jak kiedyś były chyba w czasach gierka z francji sprowadzono jakieś piece do ich wypieku.
Ale te bagietki w mojej okolicy zniknęły w okolicy połowy lat 90 może już na początku.
Bagietka pieczona na dziurkowanej tacce taka jak na filmie do tego równa szerokość na całej długości i specyficzna chrupkość skórki która pękała na drobne okruszki z charakterystycznym dźwiękiem