co zrobić żeby karp nie śmierdział mułem sposób idealny
Generalnie karp nie jest złą rybą, a nawet smaczną, tylko mało kto wie jak dobrze go oczyścić i stąd jego zła sława. Dlatego podsyłam wam sposób który sam również stosuję. Dodatkowo po oczyszczeniu karpia marynuje go w ten sposób https://smakosze.pl/marynata-181220-ds-mleko-karp
Polnischefuhrer z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 23
- Odpowiedz
Komentarze (23)
najlepsze
Karp nie jest tradycją wigilijną. Został wprowadzony w latach 50ch przez komunistów jako remedium na braki mięsa. Wybrano rybę którą łatwo się hoduje, nawet w zwykłej, zalanej wodą dziurze w ziemi i można karmić byle czym.
@odomdaphne5113: Owszem, jest.
Przecież w przedwojennych książkach kucharskich wymienia się właśnie karpia jako danie na Wigilię.
Po prostu karp przetrwał jako jedna z tradycyjnych potraw, z powodów o których wspominasz.
Owszem, stał się bardziej popularny, ale to nie znaczy, że tradycji wcześniej nie było.
@sawes1 @hrumque
A co do sposobu oczyszczania karpia, to myślałem, że tak się zawsze robiło... Nie znałem innego sposobu... No chyba, że palnik, ale nie próbowałem opiekać palnikiem karpia, za to działa na łososiu, czy tuńczyku. Jak opieczemy rybę palnikiem, to można
Może - nie jeść ryb śmierdzących mułem? I nie mieć takiego problemu? Co to, teraz jakiegoś np. dorsza nie ma?
Prostsze niż kombinowanie, jak z gówna bicz ukręcić.
Skąd tradycja żarcia karpia się wzięła? Za komuny. Bo nie było mięsa wystarczająco (a ludzie na święta coś chcieli), a karpia można było szybko tanio dużo nahodować.
wystarczy kupić od dużego producenta a nie od pana kaziulka i karp nie będzie bić mułem