kuchnia Norweska jest beznadziejna , i żadna. bez żadnej większej historii i tożsamości , Norwegowie gotują kuchnie reszty świata, a zdecydowana większość żre mrożonki
@walenty-merkel ja bym to rozpisał inaczej, kaszanka, czarnina, ozorki, cynaderki, serca drobiowe, głowizna i flaczki. Nie wspominając o gotowaniu nóżek/kurzych łapek na galaretę, które mają specyficzny zapach... No i regionalnie gotowanie zupy czy barszczu wigilijnego na odciętej głowie karpia...
30 lat temu, i dlatego niedokładnie pamiętam, fumfla na stażu studenckim w Norwegii tambylcy zaprosili na zapoznanie się z tradycyjną wikińską kuchnią 1. nie pamiętam 2. naleśniki 3. żurek - poddali się
dla niektórych narodów nasze ogórki kiszone są ohydne. częstowałem kolesi ze sri lanki naszym polskim ogórem kiszonym i reagowali tak jak my na Surströmming.
@open_or_die tak samo jest w sąsiednich krajach;) kwaszenie jest raczej specyficzne dla naszego regionu. ogórki kiszone czy solené ogurce to nasza wschodnioeuropejska specjalność, która inni raczej określą śmierdzącymi zepsutymi ogórkami;) mój różowy też mial odruchy wymiotne przy ogórkach kiszonych.
Komentarze (8)
najlepsze
@kureci_paratko: U nasz w domu opalało się parzyło odrapywało i myło. Czysty żywy glikogen - palcy lizać!
1. nie pamiętam
2. naleśniki
3. żurek - poddali się