To moje ulubione danie na święta. Czekam cały rok żeby to przyrządzić i delektować się przy rodzinnym stole w gronie najbliższych. Nadmiar pekluję w słoikach albo zamrażam.
Ta zupa to będzie hit w roku 2023 jak braknie mirabelek. Żeby zaoszczędzić„ na tym nie oszukujmy się nie najtańszym przepisie można zbierać śnieg z dróg publicznych. Dzięki temu trochę zaoszczędzimy na soli. Najwyższej jakości sól drogowa niestety poza sezonem zimowym jest trudno dostępna bo idzie w większości do innych przetworów i jak ktoś się nie zaopatrzył w sezonie to potem będzie miał problem z zakupem.
@Musaszisan: Trzeba by też pomyśleć jakimś ekologicznym gotowaniem. Myślałem nad ogniskiem ale to nie przejdzie. Chyba tylko kuchenka elektryczna na baterie. Albo przelać do termoforu i do d..y przylepić.
@Jokohama TO NIE JEST SOLNIK! Prawdziwy SOLNIK trzeba robić nad otwartym ogniem. Najlepiej nad ogniskiem z opon, gumolitu i kartonów. Jeśli jesteś tak biedny że nie masz gumolitu to proponuję butle z gazem. Ale opony i gumolitu dają taka fajna czarną wRstewkę na wierzchui taki specyficzny posmak.
@mpetrumnigrum: Moja babcia mi zawsze powtarzała, ze do dania należy koniecznie dodać azbestu. Bardzo podkreśla smak solnika i konserwuje go na długie lata
Komentarze (104)
najlepsze
Żeby zaoszczędzić„ na tym nie oszukujmy się nie najtańszym przepisie można zbierać śnieg z dróg publicznych.
Dzięki temu trochę zaoszczędzimy na soli. Najwyższej jakości sól drogowa niestety poza sezonem zimowym jest trudno dostępna bo idzie w większości do innych przetworów i jak ktoś się nie zaopatrzył w sezonie to potem będzie miał problem z zakupem.
TO NIE JEST SOLNIK!
Prawdziwy SOLNIK trzeba robić nad otwartym ogniem. Najlepiej nad ogniskiem z opon, gumolitu i kartonów.
Jeśli jesteś tak biedny że nie masz gumolitu to proponuję butle z gazem.
Ale opony i gumolitu dają taka fajna czarną wRstewkę na wierzchui taki specyficzny posmak.